Padnemo. Slomimo se. Doživimo neuspeh. Ali onda ustanemo, rane zacele, i prevaziđemo to… Mars u Ovnu

Mitologija (Wikipedia)

Mars je bio rimski bog rata, sličan njemu je i Grčki bog Ares. Pored Jupitera Mars je najznačajnije italsko i rimsko božanstvo. Poštovan je od davnina u celoj Italiji, i to pod raznim imenima: Mavors – kod LatinaMamers – kod Oska i Sabinjana, Marisl – kod EtruracaMaurte – u Tuskulu, Marmar – u pesmi svešteničkog reda arvalska braća.

Mars je takođe bio poljoprivredni čuvar, što je kombinacija karakteristična za rani Rim. Bio je najistaknutiji vojni bog u religiji rimske vojske. Većina njegovih festivala održana je u Martu, mesecu nazvanom po njemu (latinski Martius), i u Oktobru, kada je počinjala sezona vojnih kampanja i završavala se poljoprivredna sezona.

Pod uticajem grčke kulture, Mars je bio poistovećivan sa grčkim bogom Aresom, čiji su mitovi reinterpretirani u rimskoj literaturi i umetnosti pod imenom Mars. Međutim, karakter i dostojanstvo Marsa fundamentalno su se razlikovali od načina na koji se ophodio njegov grčki pandan, koji se u grčkoj književnosti često tretira s prezirom i odbojnošću.

U mitskoj genealogiji i osnivačkim mitovima o Rimu, Mars je bio otac Romula i Remusa sa Rejom Silvijom. Njegova ljubavna afera sa Venerom simbolično je pomirila dve različite tradicije osnivanja Rima; Venera je bila božanska majka junaka Eneja, proslavljenog kao trojanski izbeglica koji je „osnovao” Rim nekoliko generacija pre nego što je Romul postavio zidine. Važnost Marsa u uspostavljanju religijskog i kulturnog identiteta unutar Rimskog carstva pokazuje veliki broj natpisa koji ga identifikuju sa lokalnim božanstvom, posebno u zapadnim provincijama.

~ 1 strana ~

15 Comments

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.