Ceni sebe, da bi te i drugi cenili… Venera kvadrat Saturn

Samo što je završila konjukciju sa Uranom, tranzitna Venera iz Bika sklapa napeti aspekt kvadrata sa Saturnom iz Vodolije 25. Aprila. Pored nje u Biku su Sunce, Merkur i taj Uran, koji svi zajedno takođe imaju aspekt kvadrata sa ovim Saturnom iz Vodolije, što dodatno komplikuje ovaj aspekt kvadrata.

OVO JE VRLO KOMPLIKOVAN ASPEKT
JER SPAJA DVE SUŠTE SUPROTNOSTI

Venera je radost života, ona koja voli da bude bezbrižna, vesela, razigrana, voli da uživa, a nasuprot nje imamo Sautrna koji je ozbiljan, neko ko se odriče svega, ko je restriktivan, koji smatra da su te venerijanske stvari traćenje vremena (sem ako ne nađe način da profitira od njih)

Saturnova priroda je takva da može da uspe samo kada je neko drugi zakinut, tj ko se spustio na njegov nivo (slab, ugrožen, podređen, bolestan, zao…) On uzima od drugih, jer on nema svoje. Tradicionalno Saturn se vezuje za ljude nižeg društvenog statusa, slabog materijalnog imetka, kao i osoba kojima je učenje & znanje na neki način (ne)namerno uskraćeno.

Sa druge strane, Venera voli kada joj se nešto daje, jer Venera voli i da deli, jer se ona uvek nekako snađe i ima, a čak i kad nema, ona se opet nekako snađe i pronađe način da stvori i obezbedi i sebi, pa tako i drugima, to što njoj fali (ona jednostavno voli da uživa, te tako će učiniti sve što je u njenoj moći i da uvek ima, makar minimalno, ali da ima) Ona je ta koja uživa u sitnim (i krupnim) životnim radostima, u hrani, odeći, bojama, muzici, ljudima.

Saturn ne voli da daje, ono što je njegovo je samo njegovo. Saturn je ambiciozan, on hoće da vlada, da komanduje, jer ima taj na žalost kompleks niže vrednosti, jer je u planetarnom poretku on poslednja planeta najdalja od Sunca (trenutno se neću baviti transplutonima) i samim tim nedostaje mu ta toplina (da ne kažem „ljudskost“) Venera je uvek saosećajna, blaga, draga, milostiva, Saturn nije ništa od toga. Venera voli i želi da saoseća, da razume, da pomogne, da učini. Saturn debelo izbegava sve to, ali vrlo često mu je to nametnuto to od strane društva da mora to da radi (a sve što se mora, vremenom se zamrzi, opšte poznato)

Kao što se da primetiti, njihova priroda je potpuno različita i nepomirljiva. Zbog toga u kvadratu te planete pate, tj prvenstveno Venera kao slabija planeta zbog spaljenosti od Sunca, iako je u znaku svog sedišta, i trpi mnogo zbog ovog Saturna, koji je sada jak, jer je i on u znaku svog sedišta, u znaku Vodolije.

Kao tranzit, kvadrat između Venere iz Bika i Saturna iz Vodolije donosi nam osećanje melanholije usled nemogućnosti da ispunimo neke svoje želje. Situacije u kojima uvek „izvisimo“ i ne dobijemo ono što nam treba. Ili nas pak stavlja u situacije sa drugim ljudima koji nas podsećaju da nam neke stvari nisu ili dozvoljene ili pak ih ne zaslužujemo. Ovaj tranzit je osećanje usamljenosti, odbačenosti, odbijenosti, budi i u najsigurnijem čoveku osećanje da ne vredi i da je gubitnik. Venera traži da bude voljena (ne samo verbalno, već i fizički) Saturn nikako ne voli ni jedno, ni drugo, pa tako u ovom periodu, ovaj tranzit će nam se uvući pod kožu kao strah da je bolje ništa nigde da ne pokušavamo, kako ne bi bili odbijeni ili osramoćeni.

U ovom periodu dok traje ovaj kvadrat imaćemo poteškoća da se povežemo sa drugima, jer s jedne strane vaspitanje nam neće dozvoliti da „zabadamo nos“ u tuđe živote, ali s druge strane i strepnja (pa i strah) da nismo dorasli zadatku da budemo odgovarajući sagovornik & podrška & pomoć će takođe da nas odbije od ideje da komuniciramo sa drugima (ne zaboravite da je sad i sam Merkur, planeta komunikacije, spaljen, te je generalno prava i pozitivna komunikacija dovedena pod znak pitanja) Tako, ovaj tranzit (baš zbog mešanja i Merkura i Urana) donosi nagla odbijanja, nagle prekide emotivnih odnosa, neočekivane raskide ili prekide poslovnih ugovora. Tokom tog procesa zbog ovog kvadrata mi ćemo nonstop sebe da krivimo da se to dešava jer se nismo dovoljno trudili i da nismo ni zaslužili da nam se u životu nešto lepo i desi.

Ovaj tranzit budi u nama strepnju da nismo dobri, da ne vredimo ništa, da ne zaslužujemo da nam se nešto lepo desi, pa tako kada su finansije ili posao & karijera u pitanju, vrlo često pod ovim tranzitom (ne)namerno propuštamo dobre prilike koje nam se neočekivano pojave na našem Putu (Venera je u konjukciji sa Uranom, ne zaboravite na potencijalna iznenađenja)iz straha da nećemo uspeti na tom novom radnom mestu i da nećemo ispuniti očekivanja nadređenih. Isto to se dešava i u privatnom životu, za one koji su u potrazi za srodnom Dušom, ovaj napeti tranzit ih još više uplaši, do te mere da maltene odustanu od potrage, a za one koji su već pored lepše & jače polovine, ubaci „crva sumnje“ da taj njihov ljubavni odnos možda i nije dobar, da je jača & lepša polovina sa njima samo zbog sažaljenja jer ih niko drugi neće.

Pa tako, kvadrat između spaljene Venere iz Bika i Saturna iz Vodolije će da nam donese probleme u međuljudskim odnosima. Saturn će da nam na naš Put postavi jednu veliku prepreku (izazov) posebno u odnosu na nama drage i bliske osobe, pa tako će na testu biti naš odnos ne samo sa našom lepšom & jačom polovinom, već i sa roditeljima, rođacima i prijateljima. Ovaj kvadrat nas uči da izbegavamo ljude koji nas uzimaju zdravo za gotovo i koji odbijaju ideju da se mi ne slažemo u nečemu sa njima ili naše ponašanje & izgled se ne uklapa u njihove lične standarde. Takođe će nam doneti problema da se emotivno izrazimo (jer je i Merkur = reč, spaljen od Sunca) stalno će nam misli biti u prošlosti, jer ćemo analizirati svaki naš prošli odnos i tražiti grešku, ali ne u samom odnosu, već u nama.

Pošto se pored Venere nalzi i Sunce i Merkur i Uran, ovaj kvadrat sa Saturnom dobija na težini, te tako donosi probleme na svim poljima našeg života, i sa autoritetima, i sa ukućanima, i sa prijateljima, ali i sa osobama za koje smo emotivno jako vezani. Saturn kao Gospodar Karme sada preko ovog napetog apekta kvadrata menja „pravila igre“ i postavlja nove uslove u odnosima sa drugim ljudima, te je sad vrlo važno da ostanemo hladne glave i da se ponašamo u skladu sa do sad stečenim životnim iskustvom, posebno kada su emotivni problemi u pitanju, jer se preko ovog kvadrata odrađuju neke od naših (većih) karmičkih grešaka iz prošlih života. Takođe, neće biti samo važno ostati smiren u emotivnim odnosima, već i u poslovnim & finansijskim situacijama, jer će postojati određena ograničenja & umanjenja i na tim poljima u ovom periodu.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.