Ratnik koji se odrekao mača zarad ljubavi ~ tranzitni Mars u Raku

Od 23. Aprila tranzitni Mars prelazi u znak svog pada, znak Raka i biće tu sve do 11. Juna, kada će preći dalje u znak Lava. Poslednji put kada je bio u znaku Raka ~ od 17. Maja 2019. do 02. Jula 2019. pa nam tako u narednom periodu može obnoviti i neke događaje ili kontakte sa nekim osobama, sa kojima smo se tada sredinom 2019 „borili“…

Da bi razumeli zašto je postavka Marsa u Raku (uslovno rečeno) loša, prvo moramo da znamo pravila vezana za odnos planeta i znakova. Svaka planeta ima svoju ulogu, kako na Nebu, tako i u našem natalu. Mars je ratnik, on donosi akciju, dinamiku, svađe, prekidanja, pa kada ga posmatramo kako prolazi kroz sve znake Zodijaka, vidimo tog ratnika kako menja odeću (znake) i donosi u naš život neke nove priče i dešavanja (naravno u Astrologiji, sve je povezano sa mitovima i legendama)

Tako, postoji za svaku planetu određen mit ili legenda, koja najbolje opisuje njenu postavku u nekom znaku. Mars kao i ostale planete se različito ponaša u svakom znaku, negde je dobar, negde je loš, negde je odličan, negde je katastrofalan. Na neki način baš posmatrajući Marsa kroz Zodijak, mi vidimo čoveka kako se bori i ide svojim Životnim Putem.

Mart, vatreni ratnik, doživljava određeni šok kada pređe u vodeni znak Raka, kao kada usijano gvožđe spustite u hladnu vodu. Najednom dolazi do šuštanja, buke, huke, pucketanja… susret jedne vrlo snažne muške Yang energije (Mars) sa pasivnom, ženskom, energijom (Rak) uvek bude propraćeno sa vidnim promenama u našoj svakodnevnici.

Mars u znaku Raka, bilo da je u pitanju tranzit, ili natalna postavka, često se smatra „baksuzem“ i ima lošu reputaciju, jer su u kombinaciji Vatra i Voda, dva elementa koja se generalno baš i ne slažu najbolje. Mars borac vuče napred, Rak poznat po „2 koraka napred, 1 unazad“, pa se često dešava da krenemo ka cilju, ali malo sa strane, nikako dikretno (stara narodna „ko mače oko vruće kaše“)

Mars je inače temperamentan, pa kad se nađe u znaku Raka, kojem se raspoloženje menja kao i samom Mesecu, plima i oseka, period kad je tranzitni Mars u ovom znaku vrlo često bude upravo kao na uzburkanoj pučini mora, malo gore, malo dole, nagle smene dobrog i lošeg raspoloženja, pa tako i disbalansa energija koje donose napetosti u odnosima sa drugima (ali i u nama samima)

Gde je i kakav je to problem između Marsa i Raka ? Mars po svojoj prirodi je povezan sa konfliktom, tj borbom. On simbolično predstavlja onu iskonsku želju za osvajanjem, nezavisnim životom, samostalnim usponom, napretkom, tj „sam svoj gazda“ na neki način. On želi i trudi se da sruši bilo koje granice i prepreke koje mu se nađu na putu (zato se Mars i Saturn ne vole, jer je Saturn baš ta granica)

Ta želja Marsa da se otrgne od utvrđenih društvenih granica i okvira ponašanja & razmišljanja u stvari je njegova iskonska potraga za Pravom Istinom, želja da se dođe do odgovora samostalno, bez ičije pomoći tj uticaja. U nekom najpozitivnijem smislu, Mars je ratnik u potrazi za smislom života, u stalnoj potrazi za duhovnim izdizanjem iz mase, kako bi se pobeglo od materijalne zavisnosti koja i stvara ta ograničenja u našem svakodnevnom životu (posebno u ovo današnje moderno vreme)

S druge strane, znak Raka je povezan sa planetom Mesec, on je generalno brižan, majčinski, nežan. On je koren života, on je materica, matrix našeg života. Njegove energije u snažne, ali pritajene, tiha voda breg roni, sve se bazira na emocijama i osećanjima, svaka odluka, postupak, on sve pamti, čuva, gomila, sve što ga povezuje sa tim „početkom“ (začeće Duše u materijalnom smislu) i njemu je jako važno da ima privatnost, mir, tišinu, svoju zonu komfora i snažan osećaj sigurnosti (kao i samo 4 polje u natalu koje se povezuje sa svim tim)

Pa tako, ukratko, Rak je kolekcionar, negovatelj, funkcioniše od unutra ka spolja, a s druge strane Mars gori, žari, pali, galami… sušta suprotnost na neki način… Tako Mars kada se nađe u Raku ili uzdrma ili čak i sruši te osnove ideje o sigurnosti i zoni komfora, pa donosi brigu, paniku, nerviranja, konflikte, nervozu… jer kako se čovek oseća kada mu je ugrožen dom, porodica, mesto gde se on oseća sigurnim i zaštićenim? Reaguje uplašeno, tj emotivno, „u strahu su velike oči“ i gubi se logika… pa na kraju bude „kao slon u staklari“…

Kao što rekoh na početku, svaki znak ovom Marsu dodeljuje neki mit ili legendu, neku priču koja ga najbolje opisuje. On tako postaje heroj, vitez, mag… kako kad. U slučaju Marsa u znaku Raka, problem nastaje zbog sukoba oko uravnoteženja između emotivnih i fizičkih osnova po kojima čovek funkcioniše. Pa tako vidimo da ovaj Mars postaje vojnik u građanskom ratu, ili pak razlog konflikta ili nasilja u porodici, ljubomorni partner koji zagorčava život drugoj strani itd…

Snaga Marsa dolazi od konkretnih stvari ~ sekira, mač, nož. To je oruđe kojim on najbolje barata, sa kojim može da napravi i dobro i loše. Kada se nađe u znaku Raka, on tu nema odgovarajuće oruđe (oružije) sa kojim može da se bori uspešno, te naravno više komplikuje i pravi problema u želji da radi ispravnu stvar, i na taj način sprečava čoveka da završi jednu vrlo važnu životnu lekciju ~ da nauči da se udruži sa drugima, tj kako da objedini dobro i loše u životu i izvuče poučnu lekciju.

U knjizi “Astromythology” (Llewelyn, 2004), Raven Kaldera Marsu u Raku je po mitologiji dodeljena uloga Frejr božanstva iz nordijskog panteona, koji se odriče mača u zamenu za ljubav. Frejr je staronordijski bog. Poznat je i pod nazivima Fröce, Frö, Atridi i Menglad, a nekad se zvao i Ingve (Yngwe). Imao je čarobni mač koji se borio sam od sebe, ali ga je dao svome slugi Skirniru da mu isprosi lepu Gerd, kćer divova Gumira i Aurbode.

Poseduje još dve vredne stvari, koje su mu izradili patuljci Sindri i Braki ~ to je zlatni vepar Gilenborsti (Gyllenborsti) koji vozi njegova kola, i brod Skidblandir, na koji su mogli stati svi Bogovi, a u jedra bi mu uvijek duvao povoljan vetar. Kada ne bi plovio, smotao bi ga poput maramice i stavio u džep. Konj mu se zove Blodighovi. Boriće se protiv Surta, vatrenog diva, koji će svojim mačem spržiti celu zemlju i tad će verojatno zažaliti što je onako nesmotreno poklonio svoj čarobni mač.

Tako i ovaj Mars u Raku se „predaje“ i umesto borbe bira put ljubavi, ali da bi zaista uspeo u tome, svo oružije koje ima mora da bude potpuno uništeno ~ i to je lekcija koju nam donosi ovaj tranzitni Mars u Raku. Takođe, iz ovog razloga u Tradicionalnoj Astrologiji Mars u Raku se povezuje i sa putnicima, mornarima, svim onima koje „ne drži mesto“, koji stalno moraju da putuju i menjaju mesto boravka u potrazi za „onim pravim“ domom (koji na žalost retko kad i pronađu)

Mars u Raku tako nosi sa sobom energije akcije i nezavisnosti koje se podređuju idealu povezanom za mirniju stranu života (dom, porodicu, ljubav) te tako ovaj tranzitni Mars počinje da razmišlja „Ne borim se više zato što mrzim ono što je ispred mene, već se borim da bih zaštitio ono što se nalazi iza mene“ (tj da zaštiti svoje korene, dom, porodicu) Tada kada se probude te energije, ovaj Mars ne postaje mekušac, papučić… daleko bilo… on postaje tek onda borac, ali više u onom jednostavnijem „ljudskom“ izdanju, to vam je otac koji žrtvuje sebe zarad svoje porodice, to vam je brat koji se bori za čast svoje sestre, to vam je prijatelj koji vam pomaže da se izborite sa životnim nedaćama.

U znaku Raka, planeta Mars ima jedan od najtežih zadataka. On koji poseduje u sebi nesebičnu težnju da se preda moćima ljubavi i onom primalnom u dubinama Duše, on se sad nalazi rastrzan između ta dva ekstrema u sebi ~ biti ratnik koji se bori za sebe, jerjednostavno voli da se bori, ili biti ratnik koji se bori za nekoga ko mu je postao bitan u životu. Taj njegov „Krst“ često može da se oseti dok je aktuelan ovaj tranzit na Nebu. Mnogo češće nego obično dolazimo u situacije u kojima smo rastrzani između onoga što želimo (volimo) i onoga što takođe volimo, ali nam je na neki način strano (tj nemamo dovoljno iskustva, pa se uplašimo od poraza)

Naravno, treba umeti sa ovim energijama tranzitnog Marsa u Raku, kako se ne bi potpuno izgubile pozitivne osobine koje on ima u sebi u tom znaku. Pozitivne osobine su : patriotizam, tradicija porodice, izuzetno snažna mašta, želja da se učini sve za one koji su mu podarili život ili daju smisao njegovom životu, izgradnja i čuvanje pravih osnova na kojima može da se lepo dalje razvija stabilnost, sigurnost i komfor. Ovo je energija čiji je cilj da štiti istoriju, državu, korene. Negativne osobine su mu : podložnost tuđem uticaju, nestrpljenje, rastrzanost koje donosi agresivne ispade, zavisnost od hrane & ića & pića, umišljanja i „filmovi u glavi“ koji remete ili poptpuno uništavaju realnu sliku života. Vrlo često zbog autodestruktivne prirode sam sebi je najveći neprijatelj (posebno kada je reč o zdravlju tj potencijalnim zdravstvenim problemima)

Mars u Raku i zdravstveni problemi

Rak kao znak se povezuje sa belim krvnim zrncima, bešikom, arterijom dijafragme, donjim rebrima i donjim delom pluća ~ kao i plućnom maramicom i sternumom, 4. – 6. – 7. i 8. torokalnim (leđnim) pršljenom, gornjim režnjem jetre, grudima (dojkama) i grudnim košom, matericom, međurebarnim mišićima, pankreasom, pepsinom, želucem, stomakom, i pazuhom.

Mars koji je planeta udaraca, uboda, upala, takođe vlada i anusom & debelim crevom, crvenim krvnim zrncima, desnom rukom, donjim delovima bubrega, čelom & glavom i nosem, predelu ispod nosa i iznad usana, korenom zuba, hemoglobinom, levim uvetom, mišićima, mladežima, pokretačkim nervima & simpatikusom, tetivama, žučnom kesom, stidnim dlakama i testisima.

Pa tako u periodu kad bude bio Mars u znaku Raka, mogući su zdravstveni problemi vezani za ove delove tela, a posebno treba obratiti pažnju : 27-04 kada bude bio Pun Mesec u Škorpiji i ovaj Mars imao trigon sa njim, pa 12-05 kada Mars bude imao kvadrat sa Hironom iz Ovna, i 31-05 kada bude imao trigon sa Neptunom iz Riba, tj u periodima kada ovaj tranzitni Mars sklapa neki aspekt sa nekom vašom natalnom planetom koja je povezana sa zdravljem tj zdravstvenim problemima.

3 мишљења на „Ratnik koji se odrekao mača zarad ljubavi ~ tranzitni Mars u Raku

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.