Asteroid Hekate

Mitologija (Wikipedia)

Hekata (antgrč. Ἑκάτη [Hekátē], lat. Hecate), boginja antičke grčke religije. Najčešće je prikazana sa bakljama, ili kako drži baklje, ključeve i zmije.

Hekata je boginja magije, veštičarstva i noći. Simboli povezani sa njom su: mlad mesec, raskršća, psi, prolazi i vrata, podzemlje, svetlost (Hekata vodi duše umrlih kroz podzemlje), duhovi i kućni prag. Hekata se u staroj Grčkoj poštovala kao boginja koja pomaže izgubljenim putnicima, marginalnim grupama i napuštenima, ženama u toku porođaja, deci, kao boginja magije, okeana i podzemlja, ona koja ljude uči o lekovitom i otrovnom bilju.

Hekata ima mnoge epitete kao retko koje božanstvo iz tog perioda. Ovo pre svega govori o tome koliko je bila poštovana i kakve su joj moći pripisivane. Ona je jedina kćerka Titana Persa i Titanke Asterije. Nimfe pratilje Hekate zovu se Lampade.

Hekata je u početku predstavljana sa jednim telom. Najraniji izvor je mala statua iz 6. veka, na kojoj ona nema nikakve simbole koji su povezani sa njom. Kasnije ona dobija svoj novi oblik u kome ima tri tijela i tri glave – lavljupseću i kobilju. U noćima bez mjesečine luta po putevima i može se prizvati na raskršćima.

Veruje se da je Hekata pomogla Zevsu da oslobodi Demetrinu (Demetra je jedna od Zevsovih ljubavnica) ćerku Persefonu iz Hadovog zarobljeništva. Sam Zevs toliko poštuje Hekatu da joj nikada nije osporio neka ranija prava – mogla je da dariva smrtnike i da od njih uzima šta je željela.

Po nekim pričama, Hekata je u stvari bila Ifigenija kćerka Agamemnona i Klitemnestre, koja je umesto da bude žrtvovana boginji Artemidi postala boginja, a umesto nje je žrtvovan jelen. Mada se smatra da to ipak nije istina, jer nema konkretnih razloga da ona, smrtkinja postane boginja i to izuzetno poštovana.

Astronomija (Wikipedia)

100 Hekata (engl. 100 Hekate) je asteroid glavnog asteroidnog pojasa sa prečnikom od približno 88,66 kmAfel asteroida je na udaljenosti od 3,606 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca, a perihel na 2,577 AJ. Asteroid je otkriven 11. jula 1868. godine.

Ekscentricitet orbite iznosi 0,166, inklinacija (nagib) orbite u odnosu na ravan ekliptike 6,431 stepeni, a orbitalni period iznosi 1985,970 dana (5,437 godina). Apsolutna magnituda asteroida je 7,67 a geometrijski albedo 0,192.

Astrologija

Asteroid Hekate na astro.com pod rednim brojem 100 se povezuje sa vidovitošću, proročkim veštinama, ceremonijalnom magijom, mudrošću koja se stiče sa godinama, intuicijom, zaštitom & vođstvom (posebno u teškim i opasnim vremenima)

Asteroid Hekate se povezuje u prenosnom smislu sa Svetim Trojstvom ali iz ženskog ugla (u Keltskom Lenormand Špilu imamo upravo ovu postavku tj podelu ~ Karta br. 12 Ptice : mala ptica, kokoška i sova) :

• devojčica (devica)
• majka (supruga, zrela žena)
• starica (baka, mudra žena)

Smatra se najvažnijim zaštitnikom doma i porodice.

Ovaj Asteroid se takođe povezuje sa raskrsnicama (prekratnicama u životu) zatvorenim prostorima, ulaznim vratima u neku prostoriju (koja je namenjena da zaštiti ili sakrije nekoga ili nešto) i starim & mudrim ljudima.

Naravno, takođe se povezuje sa divinacijom, magijom, veštinom komuniciranja sa pokojnicima preko čini ili snova, kao i veštičarenjem i crnom magijom (demoni, utvare itd…)

Takođe se povezuje sa tri važna perioda u životu čoveka :

• samim rođenjem
• uslaskom u pubertet
• menopauzom & andropauzom

Schedule post for
October 16th 2020

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.