Retrogradno, stacionarno, direktno kretanje, i senka planete

Najjednostavnije objašnjenje retrogradne, stacionarne i direktne planete je :

a) retrogradna planeta nas vraća u prošlost

b) stacionarna planeta nas drži u sadašnjosti

c) direktna planeta nas okreće ka budućnosti

Ali… šta je onda ta čuvena „senka“ kretanja neke planete (kada je reč o retrogradnosti)?

Ponavljanje ~ stacionarno & retrogradno

Kada planeta krene retrogradno, ona u stvari prolazi kroz jedan znak 3 puta, napred (direktan hod) unazad (retrogradnost) pa opet napred (direktan hod) Kada planeta menja pravac, taj trenutak se zove „stacionarnost“ (nepomičnost) Planeta ide svojim direktnim hodom i počinje da usporava i toliko uspori da prividno deluje kao da je stala, i to je taj trenutak kada je ona stacionarna i kada kreće u retrogradan hod (isto važi naravno i kada je u retrogradnom kretanju i opet počinje da usporava i dođe do tačke kad uspori potpuno pa je opet stacionarna i tada kreće ponovo svojim direktnim hodom.

Stacionarnost ~ dve strane jednog novčića

Kada se planeta nađe u stacionarnom položaju, energije su izuzetno naglašene. Ona je prividno stala sa svojim kretanjem, te se energije gomilaju na jednom mestu (na stepenu gde je stacionarna) Kada su brže planete (Merkur, Venera, Mars) stacionarni, te energije mogu da se osete i par dana pre nego što ta planeta krene retrogradno (ili direktno) Kadas su sporije planete (Jupiter, Saturn) stacionarne, to se može osetiti i po nedelju, dve, pre nego što one promene pravac, dok kada su u pitanju transplutoni (Uran, Neptun, Pluton) njihova stacionarnost može i po nekoliko nedelja ranije da se oseti (zbog njihovog vrlo sporog kretanja)

Velika je razlika da li je u pitanju stacionarnost brze planete ili spore planete. Evo primera : igrate se sa plamenom sveće (nije baš pametno, ali je dobar plastični primer) Ako brzo prođete prstom preko plamena, nećete osetiti skoro ništa ni toplinu, ni peckanje & bol. Ali, ako polako povlačite prst preko plamena sveće itekako ćete osetiti i toplinu i bol. E to vam je isto i sa stacionarnim položajem brže tj sporije planete ~ brža planeta i njena stacionarnost se jedva primeti, dok stacionarnost sporih planeta neki put bude i teža od njihovog retrogradnog kretanja.

Stacionarni položaj planete kada treba da krene retrogradnim hodom je period velikih tenzija, frustracija, napetosti, period koji doživljavamo vrlo dramatično, a na prvi pogled nemamo pojma šta nam se dešava, ali samo znamo da nam se dešavaju glupe, bezvezne i nelogične situacije, kao da je Marfi sa svojim zakonom (ne)verovatnoće preuzeo konce našeg života i igra se kako mu volja. Nude nam se prilike, ali ne i konkretni (validni) uslovi da iskoristimo te prilike, krenemo, stanemo, pa opet krenemo, pa stanemo i tako u krug dok nas ne zaboli glava.

Na kraju većina i odustane… e tada kreće retrogradni hod planete. Kada se to desi, vrlo često se prvo pojavi osećanje rasterećenja, jer sada makar znamo šta se dešava, komplikovano je zbog toga i toga, imamo logičko objašnjenje stagnacije i vidimo izvor problema. Ali, zbog retrogradnosti, još uvek nismo u prilici i da rešimo taj problem.

Stacionarni položaj ka direktnom kretanju planete, pak je opet na neki način sličan predhodnom, ali ovog puta zahvaljujući periodu retrogradnosti gde smo naučili strpljivo da čekamo, da skupljamo informacije, i pronašli saradnike & pomoć za dalji put, i period kada smo imali prilike da ispravimo greške (zbog kojih smo u 90% slučajeva i došli u period stagnacije ili nekog problema) isto tako donosi napetost, isčekivanje, po malo i frustraciju, ali i ono dugo željeno „svetlo na kraju tunela“ što se tiče nade i mogućnosti da se krene ponovo ili ispočetka ili tamo gde smo stali sa novom energijom i novim mogućnostima & znanjima itd…

Senka planete ~ definicija kontrasta

Deo zodijaka kroz koji prolazi planeta kada je u svom retrogradnom kretanje se zove „senka“. Tačan znak & stepen se razlikuju od planete do planete, kao i od samog retrogradnog ciklusa. Postoji sneka pre retrogradnog kretanja i senka posle retrogradnog kretanja. Iz toga se i sastoji retrogradno kretanje neke planete : pre-retro senka, retro-kretanje, posle-retro senka. Senka je važna jer je to period kada planeta koja je do sad bila retrogradna počinje polako da hvata svoju pravu brzinu, tj vraća se na stepen sa kojeg je krenula u svoj retrogradni hod ~ e tek od tog trenuka, kada se vrati na taj stepen, za nju možemo da kažemo da je krenula direktnim hodom.

Na primer : tranzitni Saturn je od 29. Septembra krenuo direktno, ali on će biti u svojoj senci sve do 03. Januara 2021. kada će doći na 01°57′ Vodolije odakle je 11. Maja 2020. krenuo retrogradno, što znači da će tek od početka Januara 2021 taj tranzitni Saturn imati 100% uticaja kao direktna planeta.

Pre-retrogradna senka

Planeta je i dalje u svom direktnom kretanju, ali polako počinje da usporava, i u tom periodu polako počinje više da se ističe njena simbolika (kao tranzita) u našem natalnom čartu. Još uvek je to vrlo neprimetno, ali se povremeno oseti (posebno ako ta tranzitna planeta prelazi preko neke naše natalne planete) Ovo je prvi prolazak (od tri) te planete kroz taj deo zodijaka (znaka)

U period pre-retrogradne senke počinju da se dešavaju neke situacije ili se pojavljuju neke osobe koje će da „zažive“ naravno konkretno u samom periodu retrogradnog hoda te planete. U ovom periodu počinju da nam se najednom dešavaju situacije na koje smo možda zaboravili, ili ostavili „kada budu bolji dani“ da ih rešavamo. Ali, i dalje ništa od toga svega nije toliko aktuelno i primetno da bi mi potpuno okrenuli svoju pažnju sa ostalih svakodnevnih obaveza i zaključili da bi možda već sad trebali da počenom da se zanimamo za tu oblast našeg života koja se najednom tako aktivirala, bez nekog očiglednog razloga.

Retrogradni period

Ovo je drugi (od tri) prolaska planete kroz jedan deo zodijaka (znaka) Kada deluje da je planeta krenula unazad, ona je u svom retrogradnom hodu. Tada kreće period ponavljanja & obnavljanja nekih situacija u nešem životu koje su pre nekog vremena i najavile da će početi da se dešavaju, samo mi i nismo baš obratili pažnju na njih (pre-retro senka period) Retrogradni period neke planete će maksimalno da ispolji njenu simboliku, posebno ako se nalazi na važnom mestu u našem natalnom čartu.

Period retrogradnosti neke planete ume da bude naporan, naravno intenzitet napora zavisi od planete do planete, da li je ona brža planeta, ili sporija, da li je benefik ili malefik, da li je planeta benefik koja se našala u znaku koji joj ne prija (pa je postala privremeni malefik) itd… ali kako god da okrenemo, period retrogradnosti neke planete nije baš lak, jer od nas zahteva brdo strpljenja i tolerancije, ali u isto vreme retrogradni period je odličan ako želimo nešto da obnovimo, pomirimo sa nekim, vratimo na staro, popravimo, nadogradimo, obnovimo kontakt sa nekim.

Post-retrogradna senka

Ovo je treći i poslednji prolazak planete kroz taj deo zodijaka (znaka) i kada ona počinje opet da usporava kako bi došla u stacionarni položak i krenula direktnim hodom. U ovom periodu, mi rezimiramo šta smo uradili u periodu retrogradnog kretanja te planete. Analiziranjem novih situacija mi smo tako u mogućnosti da pronađemo i nove opcije da krenemo napred i da iz novog ugla sagledamo sve mogućnosti i odaberemo onu koja nama najviše odgovara.

Šta smo naučili do sada što nismo znali pre? Da li nas je period retrogradne planete naučio nečemu? Nadam se da jeste… jer on zato i postoji da mi mi nadograđivali svoje znanje (zato je period retrogradne planete idealan za učenike & studente da nadograde svoje znanje) Period retrogradnosti kao i post-retro senke nas i gura ka tome da rezimiramo sve ono što nam se desilo u predhodnom retro-periodu i da iz toga izvučemo zaključke i dobijemo novo životno iskustvo.

Ako ste se borili sa svojim unutrašnjim demonima (nesigurnost, strahovi, sumnje, strepnje, panika…) ovaj period post-retro senke neke planete je idealan za borbu protiv tih demona. U tom periodu se i pojavljuju osobe ili situacije koje mogu da nam pomognu da se rešimo nekog problema koji nas sputava ili ograničava da dišemo punim plućima i koji nam mogu pomoći da pronađemo izvor (uzrok) odakle dolaze svi ti demoni i da se ako ne trajno, makar delimično rešimo mnogih od njih.

Naravno, neki put te mogućnosti & prilike (osobe, situacije) više deluju kao da smo se vratili na početak i da se samo vrtimo u krug. Ali, to i nije tako (naravno pod uslovom da se svesno trudimo da poboljšamo sebe u bilo kom pogledu, a ne da čekamo da neko drugi uradi naš posao ili živi naš život, a mi da kukamo sa strane ko Kalimero kako je „život nepravedan“) Ali, upravo to na prvi pogled „vraćanje na početak“ je u stvari ponuđena nova prilika ~ imamo znanja i iskustva iz predhodnog retro-perioda, imamo i osobe koje su tu da nam pomognu, samim tim, post-retro senka neke planete je idealna za pravi početak koji vodi ka napred, ka uspehu.

Do sledećeg čitanja
pozdrav od Šmišonje Večitog Putnika

Schedule post for
October 3rd 2020

5 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.