Asteroid Eris (Erida)

Erida (grč. Eris) je Boginja razdora, što jeste i prevod grčke reči – Eris = „razdor“. Pandan Eridin u rimskoj mitologiji je Diskordija. Eridina suprotnost je boginja Harmonija kojoj je u rimskoj mitologiji pandan Konkordija.

Eridu su mrzeli i Bogovi i ljudi, sem Boga rata Aresa i Kera, Boginje nasilne smrti, a veruje se da je ona bila sestra Hada (Plutona) Eris je, sa Boginjom ratnog ubijanja Enijom, pratila u svim bitkama Boga rata Aresa. Ona je išla ispred njegovih kola i izazivala razdor i svađu među borcima.

Najpoznatija ćerka Boginje Eris je Boginja Ata (obmana i zaslepljenost) a ostali potomci su : Algeja (Bol) Amfilogija (Rasprava) Androktazija (Pokolj) Ata (Ludilo) Disharmonija (Bezakonje) Leta (Zaborav) Lima (Glad) Fonea (Ubistvo) Hizminea (Borba) Horkoa (Zakletva) Malhea (Bitka) Nikeja (Svađa) Pon (Rad) i Pseudeja (Laž)


Boginja Erida (Eris) je bila inicijator Trojanskog rata

Eris ljuta i besna zbog toga što je Bogovi nisu pozvali na svadbu ftijskog kralja Peleja i morske boginje Tetide, bacila je među prisutne Boginje Atinu, Afroditu i Heru, zlatnu jabuku sa drveta Hesperida. Na jabuci je Eris napisala „KALLISTI“ (najlepša) a sve tri Boginje su krenule da uzmu jabuku, jer je svaka htela imati za sebe. Odmah je nastala svađa, koja je uzrokovala Trojanski rat.

Tri su Boginje su htele za sebe jabuku – Atina, Hera i Afrodita. Tražile su da Zevsa presudi koja je od njih najlepša, a on je (pametan) ne želeći da se meša u sukob između Boginja, pozvao Parisa.

Prema grčkoj tradiciji, Hera je bila najlepša, i često je zvana „volikooka Hera“ – čest i stalan epitet kod Homera, zbog velikih i lepih očiju. Afrodita je bila zavodljiva i puna erotskog naboja, dok je Atinina lepota bila više opsesivna, jer su je Grci smatrali aseksualnim bićem.

Hermes je sa sve tri Boginje došao na brdo Idu do Parisa, a nakon što su se okupale u izvoru, sve tri su pokušale da podmite Parisa.

• Hera mu je ponudila da će ga učiniti kraljem Evrope i Azije.
• Atina mu je rekla da će ga učiniti mudrim i dati mu ratnu veštinu.
•Afrodita mu je ponudila ruku najlepše žene na svetu, a najlepša žena na svetu je bila Jelena, Menelajeva žena.

Paris je pristao na ponudu Afrodite i nju je proglasio za najlepšu i predao joj zlatnu jabuku. To je toliko razljutilo Heru, da je, kada je Paris krenuo po Helenu, i to je bio povod Trojanskom ratu.


Asteroid Eris je planeta patuljak, otkrivena Decembra 2005. Njemu treba 556 godina da obiđe Sunce, i trenutno (Oktobar 2020) se nalazi na 24° Ovna (i takođe je i retrogradnog kretanja) i u tom znaku je od Juna 1922 godine. Trenutno joj društvo prave retrogradni Mars i Lilith, te tako možemo da dosta slikovito uporedimo astrološki njen uticaj (uz naravno Marsa i Lilith) sa svim dešavanjima na Mundanom nivou ~ protesti, napadi, ratno stanje na bliskom istoku, haos u generalu skoro svuda…

Asteroid Eris je ratnik Duše & posvećenost Duše (u fanatičnom smislu) opravdana upotreba sile, dozvoljena agresija kada je u pitanju puki opstanak, napad i borba bez zadrške, pokazivanje snage akcije i izbora, opravdani bez i ljutnja, odbijanje pregovora i kompromisa.

Na svakodnevnom nivou, Asteroid Eris se povezuje sa pokazivanjem snage i moći (posebno za žene) ženska borba za opstankom i preživljavanjem & borba za jednakost (ekstremni feminizam) reagovanje na upotrebu sile i nasilja, biti odbačen zbog etikete „drugačiji“, mračna strana Duše (na šta smo sve spremni kada je opstanak u pitanju) kao i poznati „Butterfly effect“ (kod nas je to domino efekt) da neki postupak koji čovek učini može da ima nesagledive posledice po druge. Neki Astrolozi čak Eris povezuju sa društvenim mrežama, trendovima, prenosom informacija & vestima & medijima.


Schedule post for
October 1st 2020

2 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.