Asteroidi Anubis i Bastet

Asteroid Anubis na www.astro.com pod brojem 1912 ~ je asteroid glavnog asteroidnog pojasa sa srednjom udaljenošću od Sunca koja iznosi 2,905 astronomskih jedinica (AJ). Apsolutna magnituda asteroida je 11,4.

Asteroid Anubis je otkriven baš na današnji dan pre 60 godina ~ 24. Septembra 1960. godine od strane Ingrid i Cornelis van Houten-a i Tom Gehrels-a, u Ptalomar Observatoriji (Kalifornija) Iste noći su takođe otkriveni i asteroid Oziris (astro.com 1923 broj) asteroid Horus (astro.com 1924) i asteroid Ptah (astro.com 5011)

Anubis je egipatski Bog koji je bio zadužen za ritualne sahrane, mumifikaciju, i bio je zaštitnik mrtvih. On je predstavljen kao čovek sa glavom šakala, bio je vodič Duša u podznemni svet, stojao je na kapiji između sveta živih i sveta mrtvih (često je poređen sa Kerberom)

Anubis je takođe Čuvar Terazija, jer je bio sudija u ritualu merenja dobrote Duše, spremajući je tako ili za odlazak u Raj, ili za odlazak u Pakao. Preko terazija uz pomoć magičnog pera Ma’at on je ispitivao Dušu čoveka koliko je činila dobrih i loših dela, te je u skladu sa krajnjim rezultatom donosio odluku o njenom daljem putovanju.

Astrološki asteroid Anubis se naravno povezuje sa smrću, transformacijom, ali i svim zanimanjima koje imaju veze sa presudama i smrću (sudije, mrtvozornici, kriminolozi, patolozi, grobari…) Naravno, povezan je i sa Karmom, jer pokazuje mesto u natalnom čartu gde je epicentar naše Karme i mesto kroz koje ćemo doživeti ili odlazak u Raj, ili propadanje u Pakao.

Trenutno, tranzitni asteroid Anubis se nalazi na 14° Blizanaca, a mesečno kretanje mu je oko 2° (okvirno)

Asteroid Bastet je Apolo asteroid sa srednjom udaljenošću od Sunca koja iznosi 1,646 astronomskih jedinica (AJ). Apsolutna magnituda asteroida je 16,2. Orbita oko Sunca mu je 772 dana. Na astro.com se nalazi pod rednim brojem 4257.

Bastet asteroid je otkriven 23. Avgusta 1987. od strane američkog astronoma Jean Mueller-a takođe u Palomar Observatoriji (Kalifornija) Pored imena Bastet ima i Ubaste, Ubasti, ili Baast (i sva imena su povezana sa egipatskom boginjom mačaka)

Bastet je bila Boginja, ratnica koja je štitila Donji Nil, kao i samog Faraona, Boga Ra, svog oca. Takođe, povezana je ne samo sa zaštitom, već i sa plodnošću, blagoslovima vezanim za žene (posebno trudnice) a dodatno je zaštitnik od loših ljudi, lopova i bilo kojih opasnosti. Povezuju je sa mirisima (aromatičnim uljima) i ukrasima, i sa dolaskom Proleća.

Ime je u prevodu kombinacija Sunca i Meseca, spajanje dve sušte suprotnosti u jednu perfektnu harmoničnu celinu. Ona je sve ono što treba da predstavlja žena ~ zaštita, podrška, okrenutost domu i porodici ali u isto vreme i okrenutost javnosti, borbenost, hrabrost…

Astrološki ona se povezuje sa zaštitom, plodnošću, seksualnošću, senzitivnošću. Ona je neprikosnovena zaštitnica doma i porodice. Ona je tu da pruži podršku i zaštitu, ali ako je isprovocirana, postaje ljuta i nemilosrdna ratnica – osvetnica. Pored toga što će pokazati mesto u natalnom čartu gde osoba najviše usmerava svoju pažnju jer želi nešto & nekoga da zaštiti, takođe se povezuje i sa zanimanjima vezanim za zaštitu, medicinu, umetnost, lepotu…

Trenutno tranzitni asteroid Bastet se nalazi na 06° Strelca i mesečno kretanje mu je oko 13° (okvirno)

Ova dva asteroida se vrlo često posmatraju & prate zajedno, jer ih povezuje zanimljiva (pa i zabranjena) ljubavna priča u koju je umešala prste boginja Hator koja je želala da udalji Bastet od Boga Ra i da mu pronađe suprugu po svom ukusu. Njihova ljubavna priča je počela kada je Anubis postao zadužen za mumifikaciju, jer je Bastet bila zadužena za sva ulja koja su se koristila tokom tog procesa.

Anubis and Bastet Legendary Lovers - YouTube

Naslovna slika : https://twitter.com/solisolsoli/status/1281268181944815616 (Bastet & Anubis by Fiona Hshieh 2020)

Једно мишљење на „Asteroidi Anubis i Bastet

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.