Merkur u Škorpiji (retrogradan)

Od 27. Septembra pa sve do 01. Decembra imaćemo tranzitni Merkur u znaku Škorpiona. On se obično zadržava u jednom znaku oko -/+ 3 nedelje, ali ovog puta pošto će od 14. Oktobra do 03. Novembra biti retrogradan, malo duže će se zadržati u ovom fiksnom, vodenom znaku Škorpije.

On je u svojoj senci već od 23. Septembra, i pre nego što bude krenuo retrogradnim hodom od 14. Oktobra. Njegova senka se završava 19. Novembra i tada ćemo tek da osetimo rasterećenje od njegovog retrogradnog uticaja, koji će ovog puta zbog same postavke u znaku Škorpiona da nam donese neke vrlo neočekivane i zanimljive promene u naš život.

Primećujemo da se u Tradiciji Merkur povezuje sa verom i ljubavlju prema Bogu, dok se u modernoj astrologiji to isključivo pripisuje Jupiteru. Povezanost Merkura sa verom u Boga uopšte ne treba da čudi, ako imamo u vidu činjenicu da on upravo povezuje Boga i čoveka bilo preko nauke ili divinacije ili neke druge stvari. Za razliku od Jupitera, Merkur predstavlja veru u svakodnevici, njenu praktičnu primenu kroz propovedi, rituale ili simboličke predmete. Bonati upravo zato navodi kako dobro postavljeni Merkur može označavati osobe koje imaju dobru veru i koje će odlaziti u hramove i Crkve.

Izvor


Merkur je planeta koja vlada našim mislima, idejama i načinom komunikacije sa drugima, naš Um, IQ, logika i „crno na belo“. Znak Škorpije je vodeni, tiha voda breg roni znak, ima izuzetno naglašene emocije ali nije nerealan, već samo dopušta da na njegovo razmišljanje utiču te njegove emocije i osećanja.

Merkur je retrogradan 3 puta u toku godine. Produženo dejstvo retrogradnog uticaja naravno da će biti zbog ove njegove senke i to su oni periodi u životu kada nam se iznebuha dešavaju potpuno neočekivani i nelogični baksuzi & maleri & lapsusi ~ i neki put taj period senke je čak teži od samog retrogradnog perioda. Poseban loš akcenat bude tada na komunikaciji & sporazumevanju kao i načinu razmišljanja & pamćenju.

Ono što dodatno povremeno otežava njegov retrogradni hod je činjenica da on ne može da bude udaljen od tranzitnog Sunca više od 30° pa samim tim vrlo je često ili pod sunčevim zracima (udaljenost Merkura od Sunca od 08°30 do 15°00′) ili pak je spaljen (udaljenost Merkura od Sunca od 0°17′ do 08°30′) a jedini trenutak kad čak i kad je retrogradan ovaj Merkur ima vajde od Sunca je kada je u aspektu kazimi-konjukcije sa njim (orbis od 0°00′ do 0°17′) a pošto znamo da kada je Merkur pod uticajem Sunca ovako njegove pozitivne osobine se smanjuju, dolazimo do zaključka da kada je u senci tj retrogradan, naravno da donosi situacije u kojima se hvatamo za glavu i na licu mesta smišljamo nove psovke i kletve…


Tranzit Merkura kroz znak Škorpiona donosi nam period koji stavlja fokus na smislenim komunikacijama i ogromnom potrebom da se po cenu bilo čega uspostavi sporazum & dogovor sa drugima. Škorpija je jedan vrlo snažan, tajnovit, instinktivan znak, njegove dubine su vrlo često nepoznate i njoj. Kod nje je sve ozbiljno, sve mora da bude logično, ali i praktično, jer njen unutrašnji oganj vrlo često zbog uticaja Vode ubaci emocije u rasuđivanje i tada može da nastane haos. Zajedno sa Merkurom, ovo će biti period kada ćemo dobiti mogućnost da sagledamo sve situacije do najstinijih detalja, da razumemo i „pročitamo“ sagovornika u potpunosti (čak i ono što je on pokušao i od sebe da sakrije)

Merkur u Škorpiji vam je jedan fantastičan mikroskop koji vam daje mogućnost da proniknete u najdublje lavirinte ljudskog uma, pa tako i da predvidite šta će se dalje dešavati u skladu sa logičkim i analitičkim procenama te osobe & situacije.

Ovaj naredni period će najbolje da odgovara svima onima koji su do sad ćutali ili prećutkivali nešto što im smeta, jer znajući Škorpiju ona ne ćuti nikome, ona se ne brine da „zarad mira u kući“ ne kaže ono što misli ili oseća ~ što na um, to na drum, a to će sad maximalno da bude naglašeno zbog pričljivog Merkura. Ovo će tako biti period kada će se gomilati misli i informacije i u datom trenutku argumentovano će se reći ono što se zaista misli i time rešiti neki veliki problem koji je kočio dalji napredak. Merkur u Škorpiji kao tranzit daje direktnu i vrlo ogoljenu komunikaciju, nema ulepšavanja i „uvijanja u celofan“ kao kada je tranzitni Merkur u Vagi.

Stari Astrolozi su Merkur u Škorpiji opisivali i kao „nemi znak“ ali ne u smislu da je o mutav Merkur, već da kad jednom zaćuti, to je to, nema više promena, Merkur je doneo odluku i nema Boga da mu se promeni mišljenje.

Tranzt Merkura kroz znak Škorpije čak i kada bude bio u svom retrogradnom hodu neće puno da uspori i umanji efekat logike i praktike. Ovo je Merkur koji iz zabave i da bi se odmorio se igra sa Rubikovom kockom, rešava Sudoku ili ukrštene reči na stranom jeziku, jer njegov način posmatranja & analize & zaključivanja je daleko od onog običnog i svakodnevnog. Vrlo često, upravo zbog te dubine uma, kad neko u natalu ima ovakav Merkur, teško se sporazumeva sa drugima i drugi ga izbegavaju, jer im deluje čudno, drugačije i pomalo ga se plaše.


Merkur u Škorpionu kao tranzit donosi nam mogućnost da snagom svog uma, uz argumente & logiku, postignemo željene ciljeve, ali u tom procesu moramo da razmišljamo malo van utvrđenih granica. Astrolozi u šali kažu da je osoba koja je izmislila limunadu imala Merkur u Škorpiji, jer je razmišljala izvan granica da je to samo limun, već je gledala da taj limun pored toga što je samo kiseo ima i neku drugu, praktičniju, svrhu u našem životu. Tranzit Merkura će tako u narednom periodu da nam donese transformaciju načina razmišljanja i planiranja, pa ako ovaj Merkur se nađe u dobrom polju ili ima dobre aspekte sa vašim natalnim planetama, eto vam perioda koji vam garantuje uspeh i ostvarenje želja & ciljeva & planova!

Simbolika Škorpije se takođe povezuje sa strahovima, pa tako u ovom periodu ovaj tranzitni Merkru može da uveća strahove, sumnje, ali u isto vreme baš zbog tog straha može da probudi i hrabrost kod mnogih od nas, zar ne? Merkur u Škorpiji je tajni agent 007 celog Zodijaka, zna sve tajne i „čita“ sve laži, on je Šerlok Holms, fanatični detektiv koji je u večitoj potrazi za istinom, ma kakva ona bila, dobra ili loša. Takođe, Merkur u Škorpiji se povezuje i sa osiguranjem, štednjom, ulaganjima, pozajmicama (zbog simbolike Škorpije tj 8 polja) i u ovom periodu će nas dovesti u situacije vezane za ovo navedeno gde treba da uključimo kefalo i da dobro porazmislimo šta i kako dalje, a ne samo slepo da verujemo da će sve da bude dobro i da će se ipak i posle prepreka rešiti problem.

Merkur u Škorpiji ne veruje nikome, on sumnja u sve i svakoga, čak i u sebe, zato stalno razmišlja, analizira, traži skrivene poruke „između redova“ (čak i kada ih i nema) pa povremeno može malo da odluta u paniku i paranoju, te tako u ovom periodu dok on bude prolazio kroz ovaj znak, možemo povremeno da imamo problema sa napadima panike ili preteranim strahovima i sumnjama, te je vrlo važno održavati mentalni i emotivni balans sa onim što nas opušta ~ nekome će to biti čitanje knjiga, nekome meditacija, nekome šetnja pored reke. U ovom periodu nikako ne smemo da dozvolimo da nas misli (pa tako i emocije) zatrpaju (ne)bitnim informacijama, jer će tako polako ali sigurno da se nagomilava negativna energija (kojoj je ovaj Merkur u Škorpiji vrlo sklon) i posle će se to loše odraziti ne samo na naš posao, finansije ili međuljudske odnose, već i na zdravlje.


Do sledećeg čitanja pozdrav od Šmišonje Večitog Putnika

13 мишљења на „Merkur u Škorpiji (retrogradan)

  1. Повратни пинг: Dnevnik Jednog Astrologa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.