Kreni… stani… aman požuri… a gde pa brzaš… Mars kvadrat Saturn

Mars po svojoj prirodi je malefik. Osvajač, bundžija, nasilno deluje i nema strpljenja ni za šta. On udara, seče, buši, cepa, nagonski ide napred. U znaku Ovna kojim on vlada naravno da će biti izuzetno snažan, loš & bezobrazan, komunikacija katastrofa, jer se nonstop žuri & brza & prenagljuje, nebriga za tuđe ideje i stavove i brzopletost utiču na međuljudkse odnose, ali i na zdravlje & povrede, loša organizacija svakodnevnice, opet zbog tvrdoglavog brzanja i nestrpljenje da se pozabavi i sitnicama, a ne samo da gleda „celu sliku“. Mars u Ovnu ne prećutkuje i ne trpi nikoga, i na kraju okolina naravno da odreaguje ko vulkan, i donese štetu svima onima koji su se našli u toj nekoj situaciji, i sa i bez očiglednog (logičkog) razloga.

Saturn s druge strane realno nije ništa bolji… Veruje se da je Saturn karmički u stvari Mars iz prošlog života, koji sad u ovom životu je tu da uputi Marsa da ne pravi greške koje je on pravio u prošlom životu. Saturn je najveći malefik (ako ne računamo transplutone, naravno) On jednostavno je crnjak nad crnjacima, on donosi okončanja, kraj, smrt, gubitak, prekid, katastrofe. Stalno donosi odricanja, tugu, suze, frustracije, prepun je strahova i fobija. Veruje se da Saturn nije ni muško ni žensko, te tako postaje vrlo sličan Merkuru napr, ali sa vrlo mračnim crtama ponašanja, naravno, za razliku od Merkura koji poprima osobine planete pored koje se nađe u datom trenutku, te zbog toga Saturn se povezuje i sa lažima i tajnama, svim onim što je skriveno i „u mraku“…

Saturn u znaku svog prvog sedišta, znaku Jarca (drugi je znak Vodolije) se tu oseća sigurno & snažno, pa povremeno i dominantno i prepotentno (posebno jer je vrlo blizu samog stepena Marsove egzaltacije) On je spor, traži pravdu, poštovanje propisa, zakona, morala, filozofira slično Jupiteru (koji je tu pored njega u znaku Jarca i retrogradan kao i on) do iznemoglosti raspravlja o nepravdama života, sem što Jupiter želi ipak malo i da pomogne, a Saturn odmah da to prekine („sahrani“ i ostavi u prošlosti kojom vlada) i da ide dalje ~ on ma koliko delovao tromo, ipak realno nema tolerancije za ljudske nesavršenosti i gluposti, te tako ni on, kao i Mars, realno nema strpljenja za ljude i situacije za koje on smatra da su nevažne za njegov život…

Generalno, Saturn je sve ono najgore u čoveku, a kvadrat sa Marsom samo će sve to negativno da kad-tad izbaci na površinu, pa je tu onda mučnina, gađenje, odbijanje, izbegavanje, proganjanje u extremnim slučajevima opsesivnog ponašanja i straha od odbačenosti & izolacije. U isto vreme, mislim da je ovo odličan period kada mi sami možmo da „prelomimo“ u sebi sve ono što je loše u našem životu, jer je pritisak toliko jak da realno i nemamo drugog izbora nego da presečemo neke „pupčane vrpce“ i oslobodimo se tereta koji nas već neko vreme vuče na dno. Mars kvadrat Saturn je aspekt koji je vrlo težak, jer donosi ogromne frustracije, jer sprečava osobu da kaže ono što misli ili da pokaže ono što oseća u datom trenutku ~ Mars gura napred, a Saturn mu stao na put i nema dalje, te se tako ova energija gomila, do tačke pucanja, koja ume da bude vrlo gadna.

Ovde će da bude žestoka i teška borba između Saturna i Marsa, oboje su u znaku svog sedišta, te se sa ovim napetim malefičnim aspektom pojavljuju situacije da koliko god mi bili uporni i istrajni, jednostavno neće pa neće, krene pa stane, pa najednom nam treba planinarska oprema da prevaziđemo ogromne prepreke koje su nam se samo najednom potpuno neočekivano našle na našem Putu. Ovo je aspekt sprečavanja, blokade, koji u čoveku donosi i negativni odbrambeni stan, pasivno-agresivni pristup rešavanju problema ~ a upravo tu leži najveća opsanost ~ što više forsiramo, manje šanse i da uspemo, a da se prepustimo i kažemo „Šta Bog da, biće“ šanse nema, jer ni Mars ni Saturn kad su povezani sa ovim aspektom niti žele, niti umeju da se opuste & prepuste Sudbini.

Naravno, najveći problem je taj što će ovaj tranzitni aspekt jako dugo da traje, jer prvo do kraja Septembra Saturn će biti retrogradan, a Mars već od sredine Septembra kreće retrogradno, pa će tu da se „druže“ i huškaju opet, pa ondak Mars od sredine Novembra kreće direktno, pa se opet susreće sa Saturnom i tako do kraja godine, sve dok Saturn ne pređe u znak Vodolije… iako, i tada sam Mars posle Nove Godine prelazi u znak Bika, pa će i tada, opet, ova napeta energija kvadrata da zaživi, ali sa drugačijim posledicama, jer će biti sad u fiksnim znacima Vodolije i Bika… ne treba zaboraviti da će ovog Saturna u stopu da prate i tranzitni Jupiter i tranzitni Pluton, te će tako, ovaj tranzitni Mars da urkšta mačeve i sa njima do kraja 2020 godine…

Blokada će biti u polju natalnog čarta naravno tamo gde se nađe tranzitni Saturn, a mesto „ERUPCIJE vulkana“ će naravno da bude polje u natalnom čartu gde je tranzitni Mars.

Pa da vidimo gde će i šta će se sve dešavati ~ posebno kod onih koji imaju natalne planete u 3. dekadi Kardinalnih znakova (od 20° do 30° Ovan & Rak & Vaga & Jarac) za njih skoro pa i da neće biti važna postavka tranzitnog Marsa i Saturna u njihovom natalu, jer će zbog orbisa aspekta na te njihove natalne planete, ovaj kvadrat delovati generalno vrlo primetno, stavljajući pak dodatni fokus na polja u kojima se budu našli ovo dvoje… Znači kod Ovna & Raka & Vage & Jarca biće dupli uticaj ovog dinamičnog i izazovnog aspekta kvadrata između Marsa i Saturna, kod ostalih će samo da „radi“ kvadrat preko natalnih polja.

O tome možete više pročitati ovde

4 мишљења на „Kreni… stani… aman požuri… a gde pa brzaš… Mars kvadrat Saturn

  1. Повратни пинг: Dnevnik Jednog Astrologa

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.