Asteriodi Pan, Bahus i Dionis

I žurka može da počne…

Od ovo troje bogova, u suštini, ne zna se ko je raskalašniji i vragolastiji bio, i ko je više uživao u ovozemaljskim radostima, hrani, piću, sexualnim vratolomijama, proslavama…

Tamo gde se nađu u natalnom čartu ova tri asteroida, tu je najverovatnije mesto gde ćemo mi da se razbaškarimo, da uživamo do maksimuma, da i preterujemo i da se „bahatimo“ u simbolici tog polja (ili planete sa kojom se nađe u konjukciji Dionis, Pan ili Bahus)


Bahus Wikipedia

Bah ili Bahus (lat. Bacchus ili Bacchae) je bog vina u rimskoj mitologiji. U grčkoj mitologiji odgovara mu Dionis, tj. Bah predstavlja njegovog rimskog pandana. Budući da je Dionisov pandan i on je kao i Dionis sin Zevsa i Kadmove kćeri Semele. Ime Bah ili Bahus potiče od reči bacca što znači bobica, poput bobice grožđa. Često je poistovećivan sa starim italskim božanstom Liberom.

Bah je bio rimski bog vina i poljoprivrednih kultura. Biljke koje su ga simbolisale su vinova loza i bršljan. Njegovi pratioci (u grčkoj mitologiji) su satiri i menade. Menade su poznate i pod imenom Bahatnice; one su bile njegove pomamne, mahnite pratilje. Dugo godina je lutao svetom išavši do najudaljenijih predela sveta učeći ljude gajenju vinove loze.

Bahus je sin Jupitera (Zevs) i Semele, koja je bila prevarena od strane Junone (Hera) koja ju je podgovorila da zatraži da vidi Jupitera u punom sjaju. Pošto je, naivna, to i učinila, izgorela je od plama i svetline Jupiterovog božanskog obličja, jer je bila samo smrtnica. Da bi spasao bebu od umiranja u telu majke, on je dete zašio u butinu i nosio ga devet meseci. Kao dete, Bahus je bio podučavan od strane Silena, učitelja boga vina.


Dionis Wikipedia

Dionis je stari grčki bog plodnosti, vegetacije, života, vina i uživanja. Bio je sin Zevsa i Semele. Etimologija imena se izvodi od reči Dio – gen. od Zeus i nusos – tračka reč za sina. U rimskoj mitologiji je predstavljan kao bog Bahus (lat. Bacchusgrč. Βάκχος) ili Bakus (otuda naziv bahanalije)

Poznat nam je i pod drugim imenima, kao npr. Jahus ili Zagrej. Njegov kult se veoma razvio u staroj Grčkoj, naročito među mnogobrojnim sledbenicama poznatim kao Menade. Dionisovo grčko ime izvodi se od reči Dios – genitiv imena Zevs i nisos – tračke reči za sina. Druga je mogućnost da se dovede u vezu sa Nisom – nimfom koja ga je dojila ili planinom, gde su ga posetile nimfe Nisijade koje su ga hranile i učinili besmrtnim, kako im je Hermes naredio.


Pan Wikipedia

Pan (grč. ΠανPanbog je pastira, stada, njiva, šuma, polja odnosno „paše i stoke“, njihov zaštitnik i zaštitnik lovaca, stoga se naziva i zaštitnikom prirode. Osim toga ljubitelj je muzike i najbolji plesač među bogovima. Pan je sin nimfe Driope i boga Hermesa, a katkad ga se smatra Zeusovim sinom. Panov je pandan u rimskoj mitologiji Faun.

Pan je prikazan s kozjim stražnjim nogama i rogovima, ima ljudsku glavu i torzo, kozji rep, jarčeve uši i bradu, a celo mu je telo bilo prekriveno dlakama. Pan se često opisuje kao polučovek~polujarac. U likovnoj umjetnosti Pan je često predstavljan, posebno na slikanim posudama i reljefima, i to kako igra u društvu nimfa ili kako ih progoni.


DO SLEDEĆEG ČITANJA

POZDRAV OD

Šmišonje Večitog Putnika

point

Astrološke Konsultacije

veliki prolećni popusti od 50% !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.