Asteroid Ceres (Demetra)

Wikipedia astronomija

Cerera (ili Ceres, manje pravilna ali često korišćena varijanta) najmanja je patuljasta planeta u Sunčevom sistemu i jedina u glavnom asteroidnom pojasu. Otkrio ju je Đuzepe Pjaci 1. januara 1801. godine, a ime je dobila po Cereririmskoj boginji zemljoradnje.

Sa prečnikom od oko 950 km, Cerera je najveće i najmasivnije telo u asteroidnom pojasu, i sadrži otprilike trećinu ukupne mase pojasa. Nedavna istraživanja su pokazala da je planeta sfernog oblika, za razliku od manjih tela sa slabijom gravitacijom. Površina Cerere je verovatno načinjena od leda i raznih hidratnih materijala, kao što su karbonati i glina. Čini se da Cerera ima stenovito jezgro i ledeni omotač. Cerera možda sadrži okean ispunjen tečnom vodom, što je čini metom sadašnjih potraga za vanzemaljskim životom. Planeta može biti okružena razređenom atmosferom koja sadrži vodenu paru.

Cererina vizuelna magnituda se kreće od 6,7 do 9,3, pa i kada je najsjajnija ona je previše slabog sjaja da bi se videla golim okom. Nasa je 27. septembra 2007. lansirala misiju Zora, koja ima cilj da istraži asteroide Vestu i Cereru.


Wikipedia mitologija

Cerera je staro rimsko božanstvo, zaštitnica žita, poistovećena je sa grčkom Demetrom. Hram ove boginje nalazi se u gradu Posejdonija (kasnije nazvan Pestum),južno od Napulja. Grad je bio bogata grčka kolonija, i tamo se nalaze najbolje očuvani grčki hramovi.Cererin hram je izgrađen u dorskom stilu u VI veku pre naše ere. Cerera je bila božanstvo plodnosti, ali i braka. Verovalo se da je ona dala ljudima zakone. Ona je kćer Saturna i Ope, a Jupiterova i Plutonova sestra. Ona je takođe i Prozerpinina majka.


Ceres Astrologija

Ona kao Demetra (De-Mater ili majka Zemlja) je grčko ime ove boginje čiju je kćerku Persefonu oteo Had/Pluton i sakrio u podzemni svet.

Položaj Ceres u natalnoj karti govori o sposobnosti negovanja drugih, prihvatanju nežnih osećanja upućenih nama i o još jednom mračnom potencijalu : uskraćivanju nežnosti ili preterivanju u njoj u cilju kontrolisanja drugih.

Drugim rečima, Ceres predstavlja „majku“ i „majčinski instinkt“ i sve zavisno gde je postavljena u natalnom čartu ili da li ima konjukciju sa benefikom ili malefikom, tako će i naš život u odnosu na našu majku tj naš majčinski (roditeljski) instinkt da se manifestuje u našem životu.

Takođe, kao boginja poljoprivrede, povezuje se i sa ishranom, hrotikulturom, zemljom i plodovima koje nam zemlja pruža. Takođe se vezuje za kuvanje, baštovanstvo i umeće vođenja domaćinstva, a može i da ukaže na potencijalni život na selu i povratku u prirodu (vegan-ishrana itd…)


DO SLEDEĆEG ČITANJA

POZDRAV OD

Šmišonje Večitog Putnika

point

Astrološke Konsultacije

veliki prolećni popusti od 50% !

Naslovna fotografija Ceres_by_Antoine_Watteau_(1717-1718)

4 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.