The Mind, The Game

Početkom Januara imamo konjukciju između Merkura i Jupitera na 07° Jarca.

81863797-singing-birdSabijski Simbol 08° Jarca pod nazivom «Na suncu pripitomljena ptica peva veselo svoju pesmu» se vezuje za čovekov stav prema ograničenjima ~ apsolutna sreća može da se postigne tako što se čovek potpuno preda ograničenjima i ne bori se protiv njih, tada sve prepreke i granice nestaju sa njegovog Puta.

Ovaj stepen pokazuje dualnost onoga što čovek smatra »blaženstvom« :

-1- preko duhovnosti, intelektualne nadogradnje, činjenja dobrih dela, poštovanja tradicije i zakona, čime se uzdiže Svest čoveka i tako se prevazilaze ograničenja ovog materijalnog sveta, koji je samo usputna stanica za ovo naše smrtno telo, i oslobađajući se zavisnosti od materijalnih dobara, čovek oslobađa i svoje telo i svoj um (na neki način, ispravlja svoje prošlo životne karmičke greške)

-2- sušta suprotnost ~ preko materijalne imovine, zarađivanja novca kako bi se što više kupovalo & trošilo & gomilalo, uživanjem u luksuzu, odeći, nakitu, hrani, te tako čovek sve više i više nestaje u moru nepotrebnih stvari, ubeđujući sebe da je on srećan, jer ima to sve što ima, ne shvatajući da tako gubi svoju Dušu i uništava svoje telo (tj na neki način, stvara niz novih karmičkih grešaka)

Ovaj stepen nas uči pronalaženju „zlatne sredine“ ~ imati sve što je srcu drago, ali samo u okviru onog osnovnog za normalan život, uskladiti potrebe porodice sa poslovnim obavezama, štedeti & čuvati, ali i pomagati & davati drugima, uživati u životu, ali ne preterivati u njemu itd…


Da se podsetimo ko je Merkur, ko je Jupiter, a ko je Jarac, da bi nam ova konjukcija bila jasnija :

merkurMerkur : on je po svom osnovnom kvalitetu vrlo sličan Saturnu, hladan, suv, dualan (hemafrodit)

Njegova priroda se menja u skladu sa planetom pored koje se nađe (konjukcija, isti znak) On se vezuje za reči, govor, komunikaciju, pregovore, on pokazuje koliko je čovek mudar, kakav mu je karakter, koliko je okrenut Veri i intelektualnom nadograđivanju, a takođe vlada Astrologijom, Divinacijom, Astronomijom. On je planeta informacija, transporta, trgovine, tehnike (mobilni, kompjuter…) On je vrlo druželjubiv i uživa da se ističe u svojoj veštini prikupljanja i prenošenja (ne)bitnih informacija. Naravno, ako se nađe uz malefičnu planetu ili je u znaku svog izgona (Strelac, Ribe) ili je u znaku svog pad (Ribe) on postaje lopov, falsifikator, prevarant, majstor obmane, prepun zavisti, jako zaboravan, rasipnik, tračara, vrlo lošeg & lukavog morala.


jupiterJupiter : dnevna, muška planeta, topao, vlažan, smatra se prirodnim benefikom, planeta rasta & nagomilavanja & ekspanzije.

Ali ako se nađe u znaku svog izgona (Blizanci, Devica) ili znaku svog pada (Jarac) tada postaje malefik (ili ako se nađe u konjukciji sa malefikom) On se vezuje za zakone, presuda, pomirenja, činjenje dobrih dela, i intelektualno i dugovno usavršavanje. On se povezuje sa religijom, molitvama, zaštitom, amajlijama. On je pravdoljubiv, uvek u potrazi za istinom, nadograđuje svoje znanje kako bi na što bolji način ga preneo drugima. On se takođe vezuje za plodnost (začeće, decu…) Ovo je planeta koja će uvek da bira pozitivno, optimistično, iskreno verujući da dobro pobeđuje zlo, nije zlopamtilo, ali ume kontradiktorno da se razgnevi zbog nevažne sitnice. Kada je loše postavljen, to je boem „lako ćemo“, vrlo vešto pronalazi „rupe u zakonu“, amoralan, sklon aferama (političkim, zakonskim, ljubavnim…) tada je poznat po korupciji & mitu.


jaracJarac : zemljani znak, hladan i suv, melanholik, ženski, noćni, zimski, kardinalan.

U Tradicionalnoj Astrologiji ovaj znak važi za vrlo agresivan znak, dvostruke prirode, pokazatelj je problema, lošeg morala, ali s druge strane izuzetno vredan, marljiv, servilan, ume da brine o drugima, planira velika dela, ali pravi i velike greške. Vrlo tajnovit, mračan, ni za glavu ni za rep, poštuje tradiciju i pretke, ali u isto vreme čini loša dela koja sramote iste. U Modernoj Astrologiji ovaj znak se vezuje za disciplinu, odgovornost, strogost, ozbiljnost, distancu, smatra se vrlo hladnim i uzdržanim (iako u suštini je to samo njegovo umeće perfektnog kontrolisanja uticaja emocija na razum) Uvek okrenut poslu i karijeri i često zapostavlja privatan život zbog toga.


E sad, ako pogledamo Mundani čart trenutka ove konjukcije, vidimo da su Merkur i Jupiter u društvu i Južnog Mesečevog Čvora, pod Sunčevim zracima, i da imaju s jedne strane trigon sa Uranom i Fortunom iz Bika, a s druge strane kvadrat sa Hironom i Mesecom iz Ovna. Ovo već dosta utiče na klasično tumačenje koje bi Merkur 0° Jupiter u Jarcu imala :

Aspekt koji kao tranzit donosi priširivanje znanja iz različitih oblasti života. Snažni intelektualni podstrek za istraživanjem, čitanjem, pisanjem, predavanjem. Uvećana radoznalost koja gura napred ka sve višim i višim stepenicama znanja i mudrosti. Potreba da se apsolutno sve i svako shvati & razume 100% po bilo koju cenu.

Ali, ovde imamo prvo Južni Mesečev Čvor, koji nije planeta, ali ima isti uticaj kao i da jeste. One će ovu konjukciju da smiri, umiri, uspava čak, jer je to njegova simbolika, on je sve ono što je pasivno, već odrađeno, završeno, jer je on signifikator svega onoga što smo poneli (pa tako i naučili) iz prošlih života, te u ovom to „nešto“ nemamo ni želju ni potrebu ponovo da proučavamo & učimo.

merkurjaracjupiterkonjukcijaS druge strane, ova konjukcija je pod sunčevim zracima, pa tako energije ove dve planete neće moći da budu usmerene u pravom smeru.

Spaljena planeta vam je kao napr kada bi bez naočara za sunce pokušali da gledate u sunce. Naravno, ne samo što bi vam krenule suze, već ne bi videli ni kuda idete, pa tako bi mogli i da se povredite ili uradite nešto loše.

Tako vam je i sa planetama koje su pod sunčevim zracima (spaljene) One su tu, ali ne znaju gde treba da pošalju svoju energiju. Ako pogledamo Saturn, kao vladara ove konjukcije, i on je pod sunčevim zracima, pa tako iako je u znaku svog sedišta, on vrlo malo može da pomogne Merkuru i Jupiteru da urade nešto dobro.

S treće strane, ova konjukcija ima trigon i sa Uranom iz Bika, koji će nasumično da aktivira Merkur i Jupiter i generalno neće im dozvoliti da održe bilo kakav balans, plus tu je i kvadrat sa Mesecom iz Ovna, pa vidimo da će u celu ovu priču da se umešaju i vrlo jake emocije, što će naravno dodatno da remeti odmerenog Jarca u kojem se nalaze Merkur i Jupiter.

Na kraju, šta će nam ova konjukcija doneti ? Pa, u suštini sve suprotno od očekivanog. Ako nam se pruži prilika da nešto saznamo & naučimo, ili ćemo sami da odbijemo tu mogućnost ili pak će se neko ili nešto isprečiti da ostvarimo to što želimo. Ugovori & pregovori će biti loši, procene povoljnosti na nekom radnom mestu će biti pogrešne, kupo-prodaja može da krene naopako, zdravlje takođe može da bude znatno slabije.

Komunikacija sa okolinom će biti igra gluvih telefona, informacije će biti samo na prvi pogled dobre, a posle kada se skupi još informacija, videćmo da ne samo što su prošle bile pogrešne, već su nam stvrorile i dodatne, nove, probleme. Ovo posebno može da loše utiče (na inače već lošu) birokratiju, rešavanje nekih poslovnih ili sudskih odluka, a dodatno može da nam donese i probleme sa nekim dugovima i nerešenim računima.


Tako će i sam Sabijski Simbol doći do izražaja, dajući nam mogućnost da odaberemo jednu od dve strane medalje ove konjukcije. Ako odaberemo prvu opciju, naičićemo na velike prepreke u vidu testiranja Vere, i da nas nauči da moramo da verujemo u sebe, pa će tako i da uspemo da ostvarimo ono što želimo.

Ako odaberemo drugu opciju, možemo da doživimo neke neprijatnosti oko gubitka finansija, iako smo baš pokušali upravo to da izbegnemo, tj da na teži način naučimo da materijalno ma koliko u današnje vreme je važno, u suštini, nije važno i da moramo da ostanemo u „zlatnoj sredini“ bez prevelikih želja i htenja ako želimo da nastavimo mirno naš život dalje.


Na našu sreću, ovo je tranzit kratkog veka, pa će posle par dana, sve polako da se smiruje… da prođe neće, jer sam Merkur ide ka Suncu, pa će se uticaj sunčevih zraka još više pojačavati, i ovaj Merkur će se ponašati skoro kao da je retrogradan… ali… o tome, u nekom drugom tekstu…

breaker-1576009724

Do sledećeg čitanja

pozdrav od

Šmišonje Večitog Putnika

point

Praznične Astrološke Konsultacije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.