Asteroid Nemesis

Asteroid Nemesis (na astro.com pod brojem 128) je asteroid glavnog asteroidnog pojasa sa prečnikom od približno 188,16 km. Afel asteroida je na udaljenosti od 3,093 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca, a perihel na 2,407 AJ.

Ekscentricitet orbite iznosi 0,124, inklinacija (nagib) orbite u odnosu na ravan ekliptike 6,248 stepeni, a orbitalni period iznosi 1665,764 dana (4,560 godine). Apsolutna magnituda asteroida je 7,49 a geometrijski albedo 0,050.

Asteroid je otkrio astronom J.C. Watson 25. novembra 1872. godine.

Nemesis je bila u grčkoj mitologiji ćerka Boginje Noći Nikte i Boga Tame Ereba, i smatrala se Boginjom uzroka i posledice, tj ona je na neki način bila Boginja Karme, jednakosti, harmonije, i ona je ta koja određuje da svako dobije po zasluzi, da svako ima podjednako, da svako dobije nagradu tj kaznu za svoja (ne)dela.

Ona je bila poštovana kao „restaurator komičkog poretka“ i najčešće je imala negativnu akonotaciju, tj povezivala se sa onom izrekom „ono što si posejao, to ćeš i požnjeti“ posebno ako su u pitanju loša dela ~ karma bumerang i sistem domino efekta.

Vremenom, kako se čovek nadograđivao, kako intelektualno, tako i duhovno, Nemesis je malo „smekšala“ pa su joj ipak dodali i uticaj na pozitivnu karmu, tj nagrade koje čovek dobija čineći dobra dela, ali uvek sa „daškom“ određene negativnosti (jer njeno samo ime Nemesis u prevodu je neprijatelj)

Njena postavka u natalnoj karti naravno da će pokazivati poigravanje Sudbine sa čovekom, točak Sreće, malo gore, malo dole, sve ono što (ne)svesno činimo kako drugima, tako i sebi i (ne)doprinosimo napretku.

Sve ono što nas na neki način koči, sprečava praktikovanje slobodne volje, sve ono što nam ruši snove & planove & želje. Nešto kao „čovek planira, a Bog se smeje“…

Takođe, povezuje se sa sramotnim postupcima, krivljenju & optuživanju drugoga, bežanja od istine & ispravnosti, kao i „brigo moja pređi na drugoga“ ponašanje, kao i uslovno rečeno „osvete“ tj odmazde Viših Kosmičkih Sila za sva nedela koje je čovek počinio i svako ponašanje koje je kršilo prirodne Božije Zakone, te ća tako u natalnoj karti pokazati mesto gde mi možemo da pokleknemo i napravimo grešku.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.