Moćni plamen dolazi nakon male iskre

Od 06-05 do 11-05 na nebu će se odigravati prava „La Divina Commedia“, jer će tranzitna Venera iz Ovna imati 3 vrlo zanimljiva i snažna aspekta :

• kvadrat sa retrogradnim Saturnom (i Mesečevim Čvorovima)
• trigon sa retrogradnim Jupiterom
• kvadrat sa retrogradnim Plutonom

Posle toga, od 12-05 dp 16-05 blago zatišije dok se ona bude družila preko aspekta sekstila sa Marsom iz Blizanaca, taman toliko dok ne pređe u znak svog sedišta, znak Bika i odmah zatim sklopi konjukciju sa Uranom, koji će na snazi biti od 17-05 do 20-05. Pred sam kraj Maja, imaće sekstil sa Neptunom, trigon sa Saturnom, ali o tome drugi put…Da li i vas, kao i mene, ovo Venerino putovanje kroz znak njenog izgona podseća na 3 dela „La Divina Commedia“? Delovi teksta preuzeti sa Wikipedia sajta 

Sada ću da vam napišem moj lični doživljaj ove tranzitne Venere u Ovnu i ovih aspekata sa tri retrogradne planete, Jupiter, Saturn i Pluton…


Kvadrat sa retrogradnim Saturnom

(i Mesečevim Čvorovima)

Vergilije vodi Dantea kroz devet krugova pakla. Pakao se nalazi unutar Zemlje i ima oblik ogromnog levka sa devet krugova, tako da je prvi najbliži površini. Svaki on njih je manji od prethodnog i predstavlja sve veće zlo, sa vrhuncem u centru (na dnu) gde je Satana.

Devet krugova su:

1. Limbo – gde se nalaze nekršteni ali nevini ljudi. Svima koji se nađu u paklu Minos određuje krug u kome će se naći.
2. Oni koji su obuzeti pohotom (tu su i poznate ličnosti kao Kleopatra, Paris, Helena, Ahil, Frančeska da Rimini…) (spev 5)
3. Proždrljivi (među njima su se našli mnogi sveštenici i najviđenije pape) (spev 6)
4. Škrtice i rasipnici, tj. lakomi koji poseduju veliko blago i povodljivi koji su proćerdali veliko blago (spev 7)
5. Srditi (spev 8).

Niži delovi pakla su opasani zidom grada Dis i okruženi rekom Stiks (spev 9).

6. Jeretici (spev 10-11).
7. Nasilnici (spev 12-17). Oni su podeljeni u tri kruga:
a) Oni koji su počinili nasilje protiv ljudi i imovine (spev 12).
b) Oni koji su počinili nasilje nad samim sobom – samoubice (spev 13).
c) Oni koji su počinili nasilje protiv Boga – bogohuljenje, sodomija, lihvari, (spev 14-17)
8. Lažljivci se nalaze u krugu pod imenom Malebolge (spev 18-30). On je podeljen u deset kanala ili deset zlih jaruga. Tu su:podvodači, zavodnici, laskavci, simonijaci, vračevi, čarobnjaci, varalice, licemeri, lopovi, zli savetnici, krojači nesloge i krivotvorci
9. Izdajnici (spev 32-34). Ovaj krug je podeljen u četiri zone: Kainu, Antenoru, Tolomeu i Judeku. U prvoj su izdajnici rodbine, u drugoj izdajnici otadžbine, u trećoj izdajnici gostiju, a u četvrtoj izdajnici dobrotvora.

Na dnu, u središtu devetog kruga, Lucifer, otac sveg zla koji ima 3 lica da bi oponašao Svetu Trojicu, sa tri čeljusti melje Judu, izdajnika Hrista, odnosno crkve, zatim Bruta i Kasija, izdajice carstva.

Šta je kvadrat Venere sa retrogradnim Saturnom, nego nešto što ograđuje, brani, blokira životna zadovoljstva i sreću, odbija ljubav, uživanja, luksuz, komfort… a šta je sve to nego jedan od nekih ljudskih grehova? Nije Saturn da brani, već želi da se održava umerenost, skromnost, jednostavnost… ali… Mi, nesavršeni, puni želja i potreba, svaki njegov postupak doživljavamo kao teret, kaznu… a u stvari, on samo želi da nas nauči da poštujemo „zlatnu sredinu“ u svemu u našem životu…

Ljubav, vrlo često pobrkana sa pohotom tj strašću. Uživanje u hrani, često ekstrem je proždrljivost. Komfor & odeća & nekretnine, često ekstrem ili škrtice ili rasipnika. Naglašene emocije, često odu u ekstrem besa (posebno kad emocije nisu uzvraćene) Želje nas često odvoje od Boga, jer vrlo često želimo nešto što nam nije suđeno. Vrlo često „u ime ljubavi“ se čine zla dela (nasilje, ljubomora, pa čak i ratovi!) Koliko puta se lagalo zarad ljubavi? Mnogo puta… Koliko puta je dolazilo do izdaje & prevare zbog ljubavi? Prečesto…

Sve ovo je naravno povezano sa našim prošlim životima (posebno jer je Saturn retrogradan, em povezan sa Severnim i Južnim Mesečevim Čvorom) te tako će ovaj kvadrat da nam donese priliku da počnemo da „okajavano grehe“ tj da odrađujemo svoje karmičke greške, na onom karmičkom nivou koji smo ostavili nerešenim iz prošlih života (neko će rešavati ljubavna pitanja, neko zdravstvena, neko stambena, neko materijalna… sve zavisno gde vam prolazi ova tranzitna Venera kroz natalni čart…)Trigon sa retrogradnim Jupiterom

Dante i Vergilije su se posle obilaska Pakla, popeli na Planinu Čistilište na drugoj strani Sveta (u Danteovo doba se verovalo da se Pakao nalazi ispod Jerusalima) Uvodni delovi knjige opisuju obalu Čistilišta (spev 1-2) i njegove padine, gde se nalaze oni koji su ekskomunicirani, oni koji se nisu pokajali i oni koji su se pokajali neposredno pre smrti.

Oni čekaju na svoj red da se popnu na planinu (spev 3-6). Naposletku, tu je i dolina u kojoj su evropski vladari i vrata u Čistilište. (spev 7-9).

Odatle Vergilije vodi Dantea kroz sedam terasa čistilišta. Sedam smrtnih grehova odgovara ovim terasama, svaka terasa za određeni greh:

1. ponos (spev 10-12).
2. zavist (spev 13-15).
3. bes (spev 15-17).
4. lenjost (spev 18-19).
5. škrtost (spev 19-21).
6. proždrljivost (spev 22-24).
7. pohlepa (spev 25-27).

Uspon terasa kulminira na vrhu gde se nalazi Edenski vrt, zemaljski Raj (spev 28-33). Vergilije, kao paganin, je stalni stanovnik Limba, prvog kruga Pakla, iz tog razloga on ne može da uđe u Raj. Beatriče se pojavljuje kao drugi vodič (praćena čitavom procesijom Svetaca i drugih likova iz Raja). Lik Beatriče je napravljen po Beatris Portinari, ženi koju je Dante volio i koja je umrla 1290. godine.

Trigon između Venere i Jupitera je aspekt ekspanzije, sreće, rasta, razvoja, napretka, blagostanja, uživanja, često i „darova s Neba“. Ovaj aspekt zaista donosi jak optimističan i pozitivan uticaj i uvek omogućava osobi da se na opšte čudo izvuče iz neke vrlo loše situacije (u koje retko kad i upada ako ima ovaj aspekt u svom natalu) Ovo je aspekt samopouzdanja i dobrog vrednosvanja sopstvenih mogućnosti. Aspekt koji poboljšava sve aspekte čovekovog života, dovodi ga u kontakt sa pozitivnim situacijama, učenim ljudima, daje mu priliku za duhovni napredak.

Jupiter, ma koliko benefik, jednostavno po svojoj prirodi preteruje i ide u ekstreme svoje ekspanzije… tako da vrlo često on umesto dobrog, donese ekspanziju lošeg, čak iako ima dobre aspekte sa vašim natalnim planetama, ili se pak nalazi u benefičnom polju vašeg natalnog čarta… od viška glava može da boli…

I ondak… šta je ponos, nego preterano samopouzdanje i samoljublje? Šta je zavist, nego sebična želja da se bude bolji od drugoga? Šta je bes, nego prevelika očekivanja koja (pre)često donose razočarenje? Šta je lenjost, nego razmaženost i (pre)često dobijanje „darova s Neba“? Šta je škrtost, nego pogrešan pristup osnovnim principima skladnog (umerenog) života? Šta je proždrljivost, nego preterivanje u „iću i piću“? Šta je pohlepa, nego preterana želja za boljim, većim, lepšim…Kvadrat sa retrogradnim Plutonom

Posle početnog uspona (spev 1), Beatriče vodi Dantea kroz devet krugova Raja. Oni su koncentrični, slični onima opisanim u Aristotelovoj i Ptolemejovoj kosmologiji.

Tih 9 sfera su:

1. Mesec – oni koji su napustili svoje zavete (spev 2-5).
2. Merkur – oni koji su činili dobro iz želje za slavom (spev 5-7).
3. Venera – oni koji su činili dobro bez ljubavi (spev 8-9).
4. Sunce – duše razumnih (spev 10-14).
5. Mars – oni koji su se borili za hrišćanstvo (spev 14-18).
6. Jupiter – oni koji su oličenje pravde (spev 18-20).
7. Saturn – mislioci (spev 21-22).
8. Zvezde – blagosloveni (spev 22-27). Ovde, Sveti Petar iskušava Danteovu Veru, Sveti Jakov Nadu i Sveti Jovan Ljubav.
9. Prvo pokretno nebo – Anđeli (spev 27-29).

Odavde se Dante penje u Bit, iznad fizičkog postojanja, po imenu Čista nebesa iliti Empirij (spev 30-33). Na tom mestu se sreće licem u lice sa Bogom lično i razrešava tajnu božanske i ljudske prirode.

Venerin kvadrat sa Plutonom (za kojeg i danas se raspravljaju astronomi & astrolozi dal’ je planeta, ili planetoid i dal’ ga treba koristiti ili ne, jer je vrlo udaljen i realno još uvek nesitražen što se tiče njegovog uticaja, pravog…) je nešto što možemo da tumačimo kao „genetsku“ (karmičku) promenu u čoveku, kompletna transformacija, „pad sistema“ i potpuni „reset“ svega u čoveku. Ovo je vrlo jak „fatalni“ aspekt. Ovo je aspekt totalne emotivne zaslepljenosti.

Najčešće donosi ekstremnu težinu u životu, posebno u ljubavi. Ovo su svi oni odnosi koje moramo da preživimo (nekako) svi oni odnosi koji se dešavaju iznenada, neplanirano, nošeni samo i samo emocijama, kako emocijama Duše, tako i emocijama tela, i svi oni odnosi koji imaju neki vrlo tragični ishod… kako bi bukvalno kao Fenix se posle totalnog mentalnog, fizičkog, duhovnog kraha, pročišćeni, ponovo rođeni, izdigli iz tog poglavlja našeg života i krenuli dalje, novim Putem…

Te tako u stvari taj tragični ishod i nije toliko tragičan, koliko mi ne želimo da pustimo i ostavimo iza sebe nekoga ili nešto i da nastavimo dalje… jer slepo verujemo da je „to-to“ i da nema ništa drugo dobro & lepo bez „toga“ čak i ako sagorevamo i umireno polako u tom odnosu & situaciji… a gde će se odigravati vaša „La Divina Commedia“ pokazaće postavka ove dve planete u vašem natalnom čartu…Tako će ova Venera u toku Maja da prođe kroz sve ono što je Dante prolazio u svom delu. Nateraće nas da se promenimo, da izmenimo svaki atom svoje ličnosti, ako želimo da nastavimo dalje kroz život onako kako bi trebalo (oslobođeni svoje teške & loše Karme)

Naravno, stižu tekstovi o svakom aspektu ponaosob uskoro.

Do sledećeg čitanja

pozdrav od

Šmišonje Večitog Putnika

Једно мишљење на „Moćni plamen dolazi nakon male iskre

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.