Lenormand Karta #40 » Maska «

040 MaskaMaska je proizvod drevnih verskih verovanja, koja je blisko povezana sa animizmom i totemizmom.

Maska je simbol misterije, zaštite, prikrivanja, transformacije iluzije i prevare. U religiji primitivnih društava, maska ​​je služila kao izraz natprirodne moći, oličenja duha životinje ili preminule osobe.

Maska je, tako, bila neka vrsta „prelaza“ u misteriozni svet duhova.

Indijanci, kao i stanovnici Afrike i Okeanije koristili su maske tokom ceremonije inicijacije, što je označavalo prelazak tinejdžera u odraslo doba. Irokezi su verovali u postojanje zlig, ružnih duhova, koje su nazvali „lažnim licima“. Ovi odvojeni duhovi, prema njihovim predstavama, sastoje se od jezivih lica koja lebde u vazduhu i uzrokuju strašne bolesti.

U Lamaizmu, koji je nezavisa trend u Budizmu, maske se koriste tokom tajnih rituala u Hramu. Najbolji primer je „Ples bogova“, kada se Lame preobuku u kostime i stave maske koje zovu „Dokshity“ – i tako „postaju“ ljuti bogovi koji se bore protiv jeretika i neprijatelja njihove Vere.

Primeri iz svetske istorije jasno govore o činjenici da se funkcija maski promenila sa vremenom. Pogrebne maske, koje odražavaju izgled pokojnika, poznate su od davnina.

U početku je upotreba ove vrste maske povezana sa religijskim verovanjima. Stari narodi verovali da je Duša leti daleko, ali se i vraća iako je napustila telo, pa da bi omogućili prepoznavanje Duše njenog tela, stavljana je maska na pokojnika (i tako dolazi do njenog vaskresenja, tj ponovnog radjanja)

Pozorišne maske pojavile su se još u drevnoj Grčkoj kao atribut kulta Dionisa. Sa razvojem pozorišne umetnosti počeli su podele na dva tipa maski : tragičan i komičan. Japansko Narodno Pozorište potpuno bazira na bojama njihovih maski : crvena odlikuje plemenitost karaktera, bela pokazuje pokvarenosti, crna je zlo itd…

U srednjem vijeku maske su imale potpuno drugačiju svrhu ~ one su bile instrument transformacije, kao i sredstvo zaštite. Skrivanje pod maskom napr dželata, zaverenika, kriminalaca i drugih osoba koje su imale dobar razlog da ostanu neprepoznate.

U vizualnih umetnosti renesanse maska je bila negativan simbol iluzije i obmane, kao i svesna namera da se sakrije pravo lice negativnih alegorijskih likova tipa laži, poročnosti itd… pod plaštom koji se nazivao „tamna materija“. Pozorišna maska, vrlo često, prikazivala je (ne)mogućnost nečije reinkarnacije, takodje.

Osnovna značenja tako za Lenormand Kartu » Maska « su :

~ zaštita, prikrivanje,
~ misterija, iluzija,
~ tajna, sramota,
~ anonimnost,
~ dvosmislenost,
~ identifikacija,
~ natprirodna moć,
~ transformacija,
~ nepostojanje,
~ umiranje tj smrti.

Samim tim, karta koja se nadje ispred » Maske « biće nešto skriveno, ali prijatno za otkriti, a karta koja se nadje posle » Marske « pokazaće nešto tajno što će rastužiti ili naljutiti pitača (obratite pažnju na sliku karte ~ s leve strane je srećno lice, s desne strane je tužno lice)

„Ceo svet je pozorište“
„Kako vam drago“ William Shakespeare.

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.