Lenormand Karta #39 » Kocke «

Ako opišemo kocku na ravnoj površini ovako: imamo tri vidljiva lica, i devet spoljnih linija, povučenih između sedam tačaka. Kompletna kocka ima još tri lica, čineći šest, još tri linije, čineći dvanaest, i još jednu tačku, što čini osam.

Broj 12 obuhvata svete brojeve: 3, 5, 7 i 3 puta 3, ili 9, a proizvodi se dodavanjem svetog broja 3 na 9, dok njegove sopstvene cifre 1 i 2, jedinica ili monada i diada, kada se saberu zajedno, čine isti sveti broj 3, on je nazvan savršenim brojem, a kocka je postala simbol savršenstva.

Proizvedena pomoću sile, postupajući pomoću pravila, kuje se u skladu sa linijama koje meri merač, od grubog kamena, to je odgovarajući simbol sile naroda, izražen ustavom i zakonom države, tri su vidljiva lica države koja predstavljaju tri odeljenja: izvršna, koja izvršava zakone; zakonodavna, koja pravi zakone; pravosudna, koja tumači zakone, primenjuje i sprovodi između čoveka i čoveka, i između države i građana.

Tri nevidljiva lica su sloboda, jednakost i bratstvo, i trostruka je duša države – njena vitalnost, duh i intelekt.

Albert Pike

039 KockeDrevni alhemijski simbol

Kocka je simbol zemlje u Pitagorejskoj, Indijskoj i Platonskoj tradiciji. Simbol se može sresti i u tradiciji starog Egipta, jer je upravo faraon bio taj koji je sedeo na prestolu u obliku kocke.

Slična stvar je i sa Indijskim statuama i božanstvima koje su takođe najčešće prikazivane kako stoje na kockama. Samim tim, kocka je oduvek predstavl jala simbol postojanosti, ona je temelj svih stvari i u njoj mogu pronaći “natprirodne” moći.

Upravo zato je kocka je simbol zemlje,ali one na čijem čelu je duhovni kralj.

Kvinkunks ili takozvana “inkonjunkcija” koji se takodje bazira na Kocki, je skup pet spojenih figura unutar kvadrata.

U njemu je sadržan svet sastavljen od prirode, čoveka i zvezda. Alhemijski posmatrano, on je simbol celine – dovodi se u vezu sa formom (suštinom) metala, njihovom atomskom strukturom.

Dodatno, on predstavlja i simbol čovekove sposobnosti da prevaziđe četiri osnovne forme postojanja (kamen, biljka, životinja, čovek) i dosegne petu – onu koja nalikuje božanskom, prosvetljenom.

Izvor

Po Jungu :

Među geometrijskim telima ima isto ono značenje koje ima kvadrat među geometrijskim slikama. Simbolizuje materijalni svet i skup četiri elementa. Takođe je i simbol postojanosti. U mističnom smislu Kocka je simbol mudrosti, istine i moralnog savršenstva. Kocka se vezuje za element Zemlje.

Moderna simbolika :

Iako se ponekad naziva “srećnim” simbolom, ili jedan od onih koji donosi dobru sreću, kocke su često predstavljaju sve ono što maksimalno naglašava sve čovekove mane i loše osobine ~ poroke.

Prikazuju osobe koje uživaju u izazovima, čak iako ih to može povrediti (ili povrediti ljude koji su im bliski) ili im doneti probleme u život…

„Kockati se sa sudbinom“ tj što bi narod jednostavno rekao „Čačkati mečku pod rep“.

Tako, Lenormand » Kocke « će se povezati sa :

~ rizikom (koji najčešće šteti ugledu)
~ manama
~ porocima
~ izazivanju sudbine
~ nepromišljenim postupcima
~ preteranim samopouzdanjem

Једно мишљење на „Lenormand Karta #39 » Kocke «

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.