Lenormand Karta #38 » Most «

038mostOsnovna simbolika mosta se odnosi na povezivanje. To može biti povezivanje jedne realnosti sa drugom, postojećeg sveta i nekog drugog za kojim se (otvoreno ili prikriveno) čezne, ali i postojećeg sveta i sledećeg sveta ~ tj jednostavnije rečeno ► rodjenje i smrt ◄

Most simbolički može da spaja vidljivo i nevidljivo, poznato i nepoznato, različite ljude i situacije. On omogućava da se prevazidju razlike. Takodje može da predstavlja prelaz izmedju dva psihološka stanja uma & svesti (kako pozitivno – meditacija, tako i negativno – ludilo)

Most, medjutim, obično vodi preko potencijalno opasnih uslova za čoveka, pa nekada može tako biti i simbol koji opominje na neku opasnost, ali generalno, opasnost koja se može na neki način prevazići.

Njegovo rušenje može značiti propast. Ali baš zato on predstavlja trijumf ljudske genijalnosti nad ambisom, bujicom, rekom i bilo kojom drugom prirodnom ili veštački napravljenom preprekom.

U narodnom predanju postoje priče o prelaženju mosta kao o neminovnosti kroz koju junak treba da prodje da bi stigao do željenog cilja i obavio svoju misiju, a ona gotovo uvek u sebi sadrži neku od ideja samo-ostvarenja, koje nastaju kroz povezanost čovekovog nesvesnog i svesnog, tj kao što dolazi i do spone izmedju same osobe kao individue i ostalih ljudi oko nje tj mase.

U raznim kulturama se sreću mitovi u kojima je most simbol kretanja od dostižnog do nedostižnog (ili obrnuto) a gledano iz ugla psihologije, jasno je da se govori o individuaciji. Iako često opasan, kao i mnogeživotne situacije, most mora biti predjen jer okretanje i vraćanje znači regresiju, odbijanje da se ide napred, u novu fazuživota pa makar ona bila i nešto loše (napr smrt)

Lučna struktura mostova ih povezuje sa pojmom duge, naročito u istočnjačkim tradicijama. Na latinskom jeziku „Pontifex“ je graditelj mostova, a Papa kao pontifeks predstvlja most izmedju čovečanstva i Boga stvoritelja. I sama duga je prirodni simbol ovog pontifikata.

U Veneciji, Most Uzdaha je povezivao mesto sudjenja i egzekucije, a napr inicijacija u kineska tajna drustva obavezno je podrazumevala prelazak preko mosta.

Pa tako, značenje Lenormand Karte » Most « :

~ povezivanje
~ ići od tačke A do tačke B
~ menjati nešto u svom životu
~ prolaznost života i prihvatanje toga
~ spajanje dva različita sveta & osobe
~ upozorenje na opasnost
~ duhovni izazovi
~ sazrevanje i samospoznaja
~ ostaviti nešto iza sebe
~ (ne)namerno prekinuti sa nečim & nekim
~ ostaviti prošlost iza sebe

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.