Lenormand Karta #37 » Vreme «

037satKao što se vidi na originalnoj slici (naslova slika, karta koju je dizajnirao Ćiro Marčeti) centralni predmet je ~ sat. Ova karta tako prikazuje vreme i najčešće se koristi prilikom odredjivanja vremenske jedinice u nekom otvaranju.

Karta » Vreme « tako prvenstveno nam poručuje da je „vreme da se nešto desi“ ~ karta koja se nadje pre ove pokazaće na ono što je odradjeno ili ono za šta je prošlo vreme (prošla prilika da se uradi) Karta ispred će naravno pokazati ono što ide pitaču u susret i za šta je vreme da se pitač skoncentriše u narednom periodu.

Tako, ova karta može da ima vrlo jednostavno značenje ~ odgovor na pitanje „koliko je sati?“ tj da li je i kada je vreme za nešto da počne da se dešava, orijentir u prostoru. Isto tako, na onom dubljem, duhovnom, mističnom, nivou, ova karta govori o prolaznosti života.

Lenormand Karta » Vreme « (tj Sat) budi ono najstarije pitanje u nama ~ kako živeti sa svešću o prolaznosti svega u životu, pa i nas samih… najčešće, tj u većini slučajeva, ta spoznaja je povezana sa gubitkom bliske osobe, jer samo tako jedan strašni momenat seti čoveka da mora da bude skroman i ponizan kada stoji pred zakonima Prirode i da će kad-tad doći i njegovo vreme da napusti ovaj materijalni Svet.

Tako, ova karta može da pokaže i sva osećanja koja prate tu spoznaju ~ tuga, bol, očaj, strah, unutrašnju borbu zasnovanu na spoljašnjim i unutrašnjim preprekama koje sam čovek sebi realno postavlja ~ tj o famoznoj utopijskoj ideji da čovek ima slobodnu volju i da može da menja svoju Sudbinu.

„Volja oslobađa; ali šta je to što stavlja čak i oslobodioca u okove? Bilo je: ovo je voljino škrgutanje zubima. Nemoćna pred onim što je učinjeno – ona je ljuti posmatrač svega što je prošlost. Unazad volja ne može hteti. Što ne može uteći vremenu i njegovoj vladavini, to je voljina najveća tuga.“

Niče » Tako je govorio Zaratustra «

Tako, ova Lenormand Karta pokazuje i frustraciju i čovekovo užasavanje od prolaznosti, nepovratnosti, prokockanih šansi i neizvesnosti koje mu donosi naredni dan i najveći strah ~ starenje i dolazak u fazu potpune zavisnosti od drugoga i nemogućnost brige o samome sebi.

Dok čovek jednim delom uživa u strepnji i otvorenim mogućnostima, drugim delom teži sigurnosti i miru. Ukoliko čovek sebe posmatra kao završen i stalan proizvod, a ne kao stvorenje u neprestanom postajanju, biće mu teže da se pomiri sa određenim postupcima, jer ne shvata da se sve odvilo na jedini način na koji se moglo odviti.

Takodje, ova karta se može povezati i sa ~ nostalgijom (sve češće i češće osećanje u čoveku u ovom modernom Svetu) Onaj stav „nekada, davno, bilo je bolje… lakše… lepše“ pa tako na psihološkom nivou, ova karta govori o osobi koja živi u prošlosti i ne želi da prekine takav način razmišljanja (pa tako i ponašanja)

„Često sam odlazio; i okretao se; i kažu tada poželiš da se nekad vratiš. I vraćao sam se. I ništa nije bilo isto, ni pejzaži, ni ljudi, ni ja. Shvatio sam ne treba se vraćati, ono što je bilo lepo neka zauvijek ostane u snovima. Večno će trajati…“

Sergej Aleksandrovič Jesenjin

Naravno, automatski se ova Lenormand karta povezuje i sa usamljenošću & samoćom. Stanje uma u kojem dolazi osećanje praznine nakon opraštanja od nekoga ili gubitka nečeg vrednog & dragog. Tj, jednostavno rečeno ~ nemogućnost da se preboli nešto i prevazidje taj trenutak u vremenu.

Pa tako, Lenormand Karta » Vreme « se vezuje za sledeće :

~ prolaznost
~ starenje
~ opraštanje
~ neizvesnost
~ promenljivost
~ nestalnost
~ strah od budućnosti
~ život u prošlosti
~ zabluda o slobodnoj volji
~ nemogućnost oprošataja

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.