Lenormand #43 » Lavirint «

Lenormand Karta 43 » Lavirint «

043 LavirintVerovatno nijedan simbol, isprepletena slika ili vrt, sačinjeni u obliku složenih linija, ne fasciniraju poput lavirinta.

Godinama mnoge kulture proučavaju ideje koje oni prenose širom sveta, u pokušaju da otkriju poruke ovih vizuelnih mapa.

Da li su lavirinti samo deo paganske tradicije ili je ipak smisao njihovog postojanja mnogo uzvišeniji?

Lavirinti su se pojavili još mnogo pre nego što su ih pojedinci sami pokušali stvarati i u to vreme njihov značaj je bio veoma velik. Prvobitno, lavirinti su bili povezani sa verskim obredima, rođenjem i smrću, a u nekim kulturama su korišćeni za prizivanje proleća i povratak sunca.

U nekim delovima Evrope lavirinti su se urezivali u kamenje grobnica, a smatra se da su prvi lavirinti nastali u Skandinaviji i da su se korstili za vreme mnogih plesnih rituala, posebno između muškarca i žene koji su plesali spiralno, kako bi se na kraju zajedno pronašli u samom centru lavirinta.

Jedan od najpoznatijih lavirinata u Starom veku bila je kuća Minotaura na Kritu, međutim veruje se da je taj lavirint samo deo religioznog simbolizma, dok se još starijim vidom “šaranja” linijama smatra jedna spiralna linija uklesana na grobnici u Irskoj. Mnogi zidovi iz kamenog doba, takođe su oslikani lavirintima.

Takođe, imamo povezanost ovog mita o Minotauru i preko priče o Ariadne i Tezeus te tako ova karta može da ukaže na emotivne & ljubavne odnose koji se dešavaju u nekim komplikovanim & teškim & opasnim trenucima u kojima ni jedna ni druga strana ne razmišljaju na najbolji mogući način (jasno, već su pod uticajem atmosfere, adrenalina…) i tako može da ukaže na odnos u kojem će jedan od njih da iskoristiti dobrotu (naivnost) onog drugog i izmanipulisati ga i najednom ga napustiti bez reči & razloga & objašnjenja…

U Srednjem veku kult lavirinta se preneo u crkve, gde su se šare-lavirinti pojavljivale na pločicama na podu , zidovima i sl. i sam “hod” kroz linije lavirinta bio je vezan za religijski momenat – put u hodočašće u Svetu zemlju, odnosno put do Boga. Za razliku od Crkve, narodni običaji koji su bili vezani za lavirinte, više su smatrali paganizmom.

Metaforički, razne vrste lavirinata oslikavaju karakter čoveka i otkrivaju da li uvek ide sigurnim putem ili je željan izazova, ali simbolišu i putovanje duše. Simbolički, lavirint je, zapravo, potraga za sopstevnim putem i predstavlja odgovor na pitanje da li možemo sami da ga pronađemo ili nam je potrebna nečija pomoć.

Hrišćani veruju da krivudavi zamršeni put predstavlja težak život na Zemlji ~ dolazak do cilja je ~ Smrt, a povratak je ~ Vaskrsenje.

Lavirint se na ezoterijskom nivou tako povezuje sa simbolom Spirale ~ simbol koji je u direktnoj vezi sa beskonačnošću i ponavljanjem ciklusa života.

I sam pogled na spiralu koja se “otvara” u smeru kazaljke na satu ukazuje na proces rađanja, konstantno kretanje, te čovekovu gotovo urođenu potrebu da dođe u dodir sa Višim Kosmičkim Silama koje bi mu omogućile jedno “više znanje”.

Ukratko, ovo je idealan simbol za sve one koji žele da napreduju, kako na materijalnom, tako i na duhovnom nivou, jer se čini da nijedan drugi simbol ne daje bolji prikaz evolucije čovečanstva kao ovaj.

Upravo zato spiralu, tj kartu Lavirint, možemo posmatrati i kao dvostruki simbol ~ u njoj vidimo savršeni odraz prirode, lice i naličje svega što nas okružuje pa i nas samih.

Ovoj karti, tj njenoj simbolici, tako možemo da damo osobine nesvesnog, unutrašnjeg, novog, tek započetog, ali sa svakim narednim krugom mi otvaramo jedna nova vrata, nova poglavlja u našim životima iz kojih izlazimo bogatiji za jedno novo iskustvo. Otvaramo se sve više materijalnom, opipljivom svetu oko nas. Učimo, razvijamo se, rastemo.

S druge strane, ukoliko bismo za početak lavirinta uzeli njegovu spoljašnju tačku, dobili bismo upravo suprotnu sliku ~ stečena iskustva, znanja, kontakte, i sve ono što smo u procesu “otvaranja” naučili, sada vraćamo u svoj unutrašnji svet, duhovno smo zreliji, postajemo svesniji svojih kvaliteta i osećaja jer su oni sada potkovani ličnim iskustvom.

Delovi teksta preuzeti odavde ~ i odavde

2 мишљења на „Lenormand #43 » Lavirint «

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.