On the edge of the Mind

Danas na nebu (05-08-2018 oko 6am) je aktuelan aspekt izmedju tranzitnog Merkura koji je retrogradan u Lavu i tranzitnog Plutona koji je retrogradan u Jarcu. Ovaj aspekt će se i na kraju meseca (30-08-2018 oko 5h30am) ponoviti, kada Merkur bude krenuo direktnim hodom.

Mercury.gifMerkur je planeta koja se vezuje za naš Um, tj za učenje i prenošenje znanja, on je planeta komunikacije (preko koje prenosimo znanje i preko koje dobijamo znanje od drugih) On pokazuje koliko smo u mogućnosti duboko da proniknemo u neku tematiku i sa koliko žara ćemo analizirati ili učiti nešto.

Na Mundanom nivou Merkur predstavlja sve što se vezuje za usmenu i pisanu reč, novine, izdavače, ambasadore, trgovce, intelektualna elita u društvu, sve telekomunikacija i transport takodje su pod njegovim vladarstvom. Isto tako vezuje se za mlade ljude (pa tako i natalitet u posednom smislu)

PlutoPluton s druge strane je planeta kraja, smrti, onostranog, ponovno rodjenje. Na psihološkom nivou dubinom uma i mikrokosmosom (domino efekat) podsvesnim (nesvesnim) pa tako i opsesijama. Pluton moderni astrolozi (povremeno) smatraju planetom (kada je vrate u naš „zvanični“ solarni sistem) za planetu koja uništava sve što je dotrajalo i staro, da bi kao Feniks, iz pepela donela transformaciju uma (pa tako i psihe, tela, emocija…)

Na Mundanom nivou Pluton se vezuje za terorizam, nasilje, silovanja, ubistva, proganjanja, izbeglice, sve ono što se iz prvenstveno političkih razloga skriva od očiju javnosti radi bolje kontrole masa, pa tako tu je špijunaža, organizovani kriminal, tajna društva (teorije zavere) velika moć i bogatstvo nasuprot velikoj nemaštini. Isto tako, vezuje se za sve (prirodne) katastrofe (što od Majke Prirode, što od samog čoveka koji uništava planetu Zemlju)

tumblr_inline_o0hn21fssM1tbv2m8_540.pngInkonjukcija ili kvinkuks (kako vam lakše da pamtite & izgovarate) je aspekt od 150° (orbis -/+ 3°) Ključne reči za ovaj aspekt su preusmeravanje, izazivanje, podmoranje, prilagodjavanje, diverzija tj promena pravca. Ovaj aspekt koriste pretežno moderni astrolozi, postoji varijacija na temu u tradicionalnoj astrologiji i po njoj kada se dve planete nadju u razmaku od 150° jedna izmedju druge, one se „ne vide“ te tako ne mogu ni da imaju uticaja jedna na drugu.

 

Merkur 150° Pluton u natalu donosi okrenutost detaljima, koja često ume da ode u ekstrem i da postane opsesija (pa uz dodatne loše aspekte možemo da vidimo ADHD, OCD i sl) Ovo je sjajan aspekt za sve one koji se bave poslom koji zahteva pedanteriju i detaljisanje, ali i ponavljanje jedne te iste radnje (mehanički skoro) Naravno, ovo je odličan aspekt za one koji se bave psihologijom & psihoanalizom.

S druge strane, one loše, donosi pak probleme sa prihvatanjem novih ideja i pravila, jer je um toliko uplašen da ne promeni svoju rutinu u kojoj se jedino snalazi, da automatski odbacuje sve što je novo i neprovereno i drži se grčevito za staro i provereno. Donosi tvrdoglavost, dogmatičan pristup stvarima & ljudima & situacijama. Aspekt koji skoro uopšte ne dozvoljava osobi da se na bilo koji način prilagodi novonastalim situacijama, tek otkrivenim informacijama i nepoznatim ljudima.

MellowSevereArrowcrab-size_restricted.gifZbog nagomilavanja informacija koje se ne filtriraju i ne obradjuju, dolazi do opterećenja Uma, tj sve se nekako gura pod tepih, tj sklanja u podsvesno i nesvesno u glavi. To naravno ume da bude vrlo opasno, jer u jednom trenutku i taj prostor našeg kompjutera će biti zatrpan i tada može da dodje do kratkog spoja (pa otuda i potencijalni mentalni problemi ~ od blažih OCD ili ADHD, a od težih ludilo, šizofrenija, podvojena ličnost itd… sve zavisno od znaka i polja u kojem se nadju ove dve planete u natalu naravno)

Kao tranzitni aspekt, na ličnom nivou, može da deluje samo pod uslovom ako imate već u natalu ili ovaj aspekt ili su vam Merkur i Pluton spojeni nekim Ptolomejevim aspektom. Ako to imate, tada ovaj tranzitni aspekt može da vam donese neke informacije & situacije & ljude u vaš život koje ćete teško da „svarite“ ili nećete pak nikako moći da prihvatite.

Generalno, ne mora (iako obično bude, na žalost) to da bude i loša informacija & situacija & osoba, ali za vas i vaš život i način na koji ste ga organizovali, ovo će biti slično virusu koji je napao vaš kompjuter.

 

ElitesNa mundanom nivou, naravno, moguće je da će se u toku Avgusta otkriti neke političke mahinacije, zamlaćivanje naroda sa nekin potpuno nebitnim stvarima, da bi se sakrile neke mnogo strašnije i tužnije informacije (jer će dodatno Merkur imati aspekt i sa tranzitnim Jupiterom i tranzitnim Neptunom) Mogući su problemi sa ambasadama, izbeglicama, bombastični naslovi u novinama koji kažu jedno, a misle na drugo, a u stvari se dešava nešto sastvim treće.

antivirus-gif-2.gifTakodje,mogući su problemi u komunikaciji i prenosu informacija (što zbog lošeg prenosa preko interneta, što zbog ometanja satelita itd…) pa možemo očekivati probleme sa signalom za mobilni, česte kvarove kod provajdera, globalni problem sa internetom, ali i ostalim tehničkim aparatima itd… Opšte poznato u skorije vreme paljenje automobila jer ne mogu da prodju estetski pregled napr može da bude jedan od ekstrema ovog mundanog aspekta…

Sve će naravno, biti prenaglašeno, jer su obe planete retrogradne, i sam Merkur je dodatno i spaljen.

Isto tako, moguć je porast kriminala i nasilja, posebno preko medija & interneta, opsesivni stalkeri, virtuelne pretnje (koje ne moraju na tome i da se završe, na žalost)  ali i povećan broj ljudi sa mentalnim problemima… jer ipak se ovaj aspekt dešava u krugu pomračenja dodatno, koje će samo na 4° biti udaljeno od ovog Merkura…

 

012.jpgIz ugla astrometeorologije, Merkur (kao i Uran) je vladar vetrova, pa ovako postavljen (spaljen) donosi nagle promene pravca vetrova, tj uz 150° sa Plutonom ili će biti vetrova koji će maltene rušiti sve pred sobom, ili pak neće biti uopšte vetrova, pa ćemo imati osećaj da vazduh stoji i da mi se polako ali sigurno gušimo u njemu od vlage i težine. Sam Pluton s druge strane isto tako može da donese extremno vreme, tj da naglasi extremnost nekih vremenskih uslova, a i zemljotrese ili odrone zemljišta usled poplava.

Rezime…ovaj aspekt koji će se znači ponoviti na početku i na kraju Avgusta, pa tako na neki način i dominirati ceo Avgust, realno, te tako očekujte da će u toku Avgusta da stižu informacije & situacije koje nam se neće baš dopasti, ali je dobro što smo ih čuli & videli & doživeli, jer će nam one bili mi toga svesni ili ne, promeniti dalji tok života (nekome vrlo drastično, nekome vrlo suptilno, ali će ga promeniti)

Do sledećeg čitanja,

pozdrav od

Šmišonje Večitog Putnika

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.