Reverse and rewind

Ako ste se pitali zašto vam nekako sve ide naopako, to je zato što je tranzitni Merkur već počeo odavno, još od 07-07 da usporava svoje kretanje… on je inače 4 puta u toku godine retrogradan i ciklus mu je oko 24 dana hoda unatraške…

On od 24-07 se zaustavlja na 23°21′ Lava (19h41 GMT +2h Bgd) a zvanično postaje retrogradan 27-07 u 17h44 (GMT +2h Bgd) i biće retrogradan sve do 18-08, kada u 6h09am opet usporava na 11°35′ Lava, da bi 20-08 u 5h55am (GMT +2h Bgd) krenuo direktnim hodom.

Na svoju staru poziciju, odakle je krenuo retrogradno, stiže tek 02-09 (6h15am GMT +2h Bgd)

mercury-retrograde-diagram-02.jpg

 

Šta beše retrogradno kretanje?download.jpg

~ prividno kretanje planete kroz Zodijak u suprotnom smeru od normalnog ( direktnog ) Retrogradno kretanje nas virtuelno vraća na nedovršene priče & zadatke u našem životu, posebno ako preko nekog aspekta nam aktivira neku od naših natalnih planeta (pa će tako i ta natalna planeta, kao i polje u kojem se nadje ovaj  tranzitni Merkur u retrogradnom hodu, da nam bude „inicijalna kapisla“ za odredjene dogadjaje i „ponavljanje“ u toku narednog perioda) Isto tako važi mišljenje (napr u Djotišu) da retrogradna planeta ima uticaja i na polje „iza sebe“ ~ pa tako, ako vam se retrogradni Merkur nadje u natalnom 10 polju, on neće samo da vam aktivira siboliku 10 polja (posao, status…) već i 9 polje (poslodavac, inostranstvo, više obrazovanje, motivacija, kontakt sa stručnjacima i učenim ljudima itd…)

mercury_solo1-300x300.jpgDa se podsetimo ko je Merkur?

Merkur se često smatra hemafroditom, jer ima i odlike ženskog i muškog u sebi. Sve zavisno od zaka u kome je i od aspekata koje sklapa, Suv i hladan, više suv, povezuje se sa melanholičnim raspoloženjem. Može biti i benefik i malefik, iako je sam po sebi više benefik. Dvojan je, pa šta prevagne.

Kada je Merkur dobro postavljen (sedište, egzaltacija, termin, triplicitet, u benefičnim poljima 1-3-5-7-9-10-11, pod uticajem benefičnih planeta Venera, Jupiter) on je tada :

~ diplomatski suptilan um, brzo razmišljanje, izražena inteligencija. Nežan, elegantan, ume da čuva tajne, u stalnoj potrazi za prijateljima sa kojima će se smejati i razmenjivati ideje. Dobar u debatama, razgovorima, odlično pamti i uči, muzikalan, voli da putuje, istražuje, predivna mašta, koju ume da realizuje u stvarnom životu, ako se bavi novcem i trgovinom ~ nema mu ravnim.

Kada je Merkur loše postavljen (izgon, pad, peregrin, u malefičnim poljima 8-12, pod uticajem lošeg aspekta od Marsa, Saturna, Severnog i posebno Južnog Mesečevog Čvora) on je tada :

~ neotesanost, bezobrazluk, verbalna nečistota, svadjalica, tvrdoglavac, trošadžija, lažov, tračara, beži od problema, stvara probleme zbog brzopletosti ili namernog začikavanja. Lukavost koristi da bi sebi obezbedio profit, nervoza, epikurejac u najgorem izdanju.

A ko beše Lav ?images.jpg

Lav je peti po redu znak zodijaka. Spada u znakove pozitivnog polariteta. Njegov element je Vatra, a po kvalitetu spada u fiksne znake, uz Vodoliju, Škorpiona i Bika.

Planeta koja vlada ovim znakom je Sunce . Takođe, Lav se smatra prirodnim vladarom 5. astrološke kuće.

U Lavu ni jedna planeta nije egzaltirana; planeta koja je u izgonu u ovom znaku je Saturn.

 

soul_keeper_by_jojoesart-dbtfnvvŠta bi ondak bio retrogradni Merkur u Lavu?

Retrogradni Merkur (bez obzira u kojem se znaku nadje, realno) donosi haos u svim oblastima života koji su vezani za komunikaciju, dogovore, pregovore, tehnologiju, elektroniku. Očekujte pogrešne poruke, kašnjenje pošte, kvarove kompjutera ili mobilnog ili pak bilo kog manjeg kućnog aparata.

U Lavu, vatra će sama od sebe da se upali, komunikacija će da bude naopaka, žustra, dinamična, pa čak i povremeno žestoka. Lav ma koliko dobar, nema strpljenja, posebno kada nešto ne ide po planu, a uz retrogradni Merkur apsolutno ništa ne ide po planu. Zato pripazite na svoje misli i reči, jer u ovom periodu svašta može da izleti iz vaših usta, hteli to vi ili ne.

Retrogradni Merkur u Lavu, vraća na tapet stara pitanja vezana za posao, društveni status, neku važnu osobu iz vaše prošlosti, ili nešto vezano za muške članove vaše porodice (ili decu)product-image-88241307_large.jpg

U ovom periodu imaćete želju da obnovite svoje znanje iz neke oblasti koja vam može pomoći da bolje napredujete na poslu, ili da vam olakša svakodnevni život ili pak da završite više obrazovanje, položite vozački ispit ili se ponovo vratite nekom svom hobiju koji se odavno zapustili.

Lepa strana ovog retrogradnog Merkura u Lavu je što više nego obično mnogi od nas će imati želju da uživaju u lepotama života, umetnosti, muzici, pozorištu, filmovima, muzejima, ili da odu na neki sportski dogadjaj ili pak na neku proslavu na neko mesto zabave (u periodu kada je Merkur u Lavu više nego obično se dobijaju pozivi na [pro]slave i izlaske inače)

giphy.gifUz tranztino Sunce u Lavu, ovaj Merkur će dosta vremena biti i spaljen (i da se podsetimo šta je to „spaljenost“ ~ spaljenost je pojava kada se neka planeta nadje na udaljenosti koja je manja od 7°30′, a veća od 17′ od Sunca, tj kada je udaljena od Sunca od 0°00′ do 0°17′ to je aspekt konjukcije koji se zove Kazimi, kada je udaljena od 0°17′ do 07°30′ to je aspekt konjukcije „pod Sunčevim zracima“ i to je najteža opcija za tu planetu, a kada je udaljena od 07°30′ do 15°00′ to je onda samo „delimična spaljenost“) tako da nam to nikako neće prijati, jer spaljena planeta (sem kad je Kazimi u pitanju ~ to je super & fantastična opcija za planetu) se uslovno rečeno „ne vidi“ (probajte da gledate u nešto na nebu dok je jako sunčan dan, pa da vidim da li ćete uspeti nešto da vidite sem samog Sunca) i tada joj je snaga umanjena, a pošto sam Merkur u Lavu nema svoje dostojanstvo u tom znaku, za njega će ovaj period biti prava noćna mora (a i za nas, realno…)

1332185941-screenshot.gif

Merkur u Lavu pa još retrogradan je vrlo nepredvidljiv sa svojim ponašanjem, a kada bude bio u društvu Sunca, to će još više da ga uspori i još više da unese konfuziju i nervozu… svuda… Kada je retrogradan Merkur u Lavu oslobodjen Sunca, on i dalje zadržava svoje osnovne kvalitete, okretnost, spretnost, živahnost, dramatičnost, ali je malko to sve usporeno. Ali kada zapadne pod Sunčeve zrake, on to gubi, pa tako u tom periodu u Merkuru se budi negativna strana, lukavost, prepredenost, tračarenje, prevare (posebno u dogovorima, trgovini itd…) tj mnogi problemi se javljaju upravo sa tehnikom (strujom, svime što je na neki način vezano za „toplo“ ili „vatru“ ili pak na opipljivom nivou – papiri, dokumenta, odobrenja, potpisi itd… sve to će da krene naopako u narednom periodu)

cfa478408c25627a01c5144a15cb3593.png

 

Zato… spremite se na sve i svašta u narednom periodu. Sve što se isplanirali, okačite mačku o rep. Vežbajte strpljenje. Očekujte naopake vesti, dezinformacije. Pripremite se na glasne razmene ideja. Budite što je više moguće strpljivi. Pripazite nas sve aparate koji vas okružuju, mobilne, kompjutere, TV itd… sve u jednom trenutku može da jednostavno prestane da radi i opet, ostanite strpljivi i smireni (ako je to ikako moguće) I da… vežbajte strpljenje

Očekuje vas period kada ćete sami morati

da se pozabavite nekim životnim pitanjima,

pomoć ni iz daleka neće biti tu,

čak i ako nemate pojma kako i odakle da krenete

KRENITE – imate i znanje i hrabrost za to!

Iznenadićete se… sigurna sam…

Do sledećeg čitanja,

pozdrav od

Šmišonje Večitog Putnika

Једно мишљење на „Reverse and rewind

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.