Ptolemy_Astrology_1564

Monomoiria & Dodecatemoria

Monomoirija ~ sistem stepenova gde svakim stepenom Zodijaka vlada određena planeta.
Dodekatemorija (dvanaestina, duada) ~ podela zodijačkog znaka na 12 jednakih delova tako da svaki deo ima 2°30′.

Monomoirija

Reč monomoirija se sastoji iz dve reči ~ mono koja znači jedan i moira koja znači stepen, tj sudbina. Smatra se da ova podela stepenova postoji još iz perioda Vavilona, ali njenu primenu nalazimo tek u helenističkoj astrologiji. Punu primenu imala u srednjem veku i periodu Renesanse, kao i u radovima astrologa kao što su bili Ezra, Bonati, Al-Biruni, Lili…

William Lilly's Christian astrology, (1647) p.116
William Lilly’s Christian astrology, (1647) p.116

Vidimo da u tabeli postoji podela na muške & ženske znake, svetle & tamne, duboke, & slabe, i na kraju one koji donose sreću. Tablica se koristila najviše prilikom rektifikacije vremena rodjenja, da bi se utvrdio što precizniji stepen Ascendenta (podznaka)

Dodekatemorija

Na istoku (u Djotišu) poznata kao Dwadasamsa (podelna karta D12) na zapadu Duada ili Dvanaestina. U Tradicionalnoj Astrologiji ima sličnu funkciju kao i Monomoirija.

U helenističkoj astrologiji, Dodekatemorije su se kombinovale sa položajem planeta, terminima i dekadama u kojima se nalaze. Dodekatemorije u odredjenoj meri pojačavaju ili oslabljuju prvobitni kvalitet planete, dodajući joj osobine te dvanaestine u kojoj se nalazi.

Najveća primena, pored utvrdjivanja tačnog vremena rodjenja, ova metoda se koristila prilikom tumačenja horarnih čartova, kao i za izradu elekcionih čartova.

Dodecatemoria
Dodecatemoria

Isto tako, zbog uticaja Djotiša koji ovu metodu koristi najviše za utvrdjivanje prošlih života (podelna D12 karta Dwadasamsa – čart sudbine) zapadna Astrologija je prihvatila taj metod i počela da ga aktivno koristi prilikom analize karmičkih čartova (bilo da je reč o natalnom, bilo da je reč o uporednom čartu)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.