Stokholmski sindrom ili ljubav koja menja Svet ?

Malopre, oko 15h (GMT+2h za Beograd) se desio trigon izmedju tranzitne Venere i tranzitnog Plutona. Ovaj aspekt mene lično podseća na priču izmedju Persefone i Hada, spoj dva potpuno različita sveta.

MITOLOGIJA (izvor Wikipedia)

Venera je rođena iz mora, a nastala je iz testisa Boga Neba Cela, kad ga je kastrirao njegov sin Saturn. 
Venerin muž je ružni Bog-kovač, Vulkan, a ljubavnici su joj Mars, koji je Vulkanov pravi brat, kao i Merkur i Bakus, koji su Vulkanova polubraća. 
Vulkan je svoju majku Junonu privezao za zlatni tron, a oslobodio je tek kad mu je Venera data za ženu. 
Venera sa Marsom ima Kupida, Timora, Formida i Konkordiju. 
Venerin sin je i Eneja, praotac Rimljana. 
Jedan od njenih epiteta, Venus Urania, pokazuje kako je ona i nebeska božica, jer je Uran grčki Celov pandan. 
Venera je Bakusu rodila Mutinusa Mutunusa. 
Kad god Venera spava sa Marsom, Vulkan se ljuti i nastaju erupcije Etne.

Pluton je sin Ops i Saturna, brat Veste, Junone, Cerere, Jupitera i Neptuna, unuk Cela i Terre
On je stariji od svoje braće, ali mlađi od sestara. 
Saturn je progutao svako svoje dete, osim Jupitera, kojeg je Ops sakrila. 
Kad je Jupiter postao kralj, zavladao je Nebom, Neptun je dobio More, a Pluton je dobio Podzemlje. Braća su Cereri dali površinu Zemlje za vlast. 
Pluton je vladar podzemlja, koje se zove Had. Njemu dolaze duše mrtvaca. Pluton tj Had je obično na slikama prikazan sa štapom i kacigom koja ga čini nevidljivim, a društvo mu pravi troglavi pas Kerber.

A sad da uporedimo dalje priču…

Persefona (grč. Περσεφόνη) (lat. Proserpina) je kći najvišeg Boga Zevsa i Boginje Demetre, ona je žena Boga podzemnog sveta Hada. 

U tom carstvu podzemnog sveta imala je isti položaj kao Hera na Olimpu. Bila je Hadova suvladarka nad dušama mrtvih i bogovima podzemnog svijeta. 

Bila je neumoljiva i nemilosrdna kao i sam Had. Nije volela ni Bogove ni ljude.

Persefona je postala Hadova žena, po mnogima, protiv svoje volje. Živela je u društvu nimfi na Nisajskim livadama, provodila vreme u plesu i pevanju, brala cveće i zabavljala se sličnim devojačkim zabavama. 
Kad je jednom u šetnji ubrala narcis, cvet smrti, otvorila se pod njom zemlja i iz dubina je izašao Bog Had. Za čas ju je savladao i  sa njom propao u zemlju (jedna od varijanti je i da je sam Zevs pomogao Hadu da dodje do Persefone, tj da je sama Boginja Venera takodje umešala svoje prste u tu priču)

Persefona je uspjela da krikne, ali majka Demetra, koja je odmah dotrčala, nije našla ni traga od nje. Dugo je tražila svoju ćerku, sve dok joj Bog Helije nije ispričao šta se desilo. 

Onda je Demetra otišla na Olimp i zatražila pomoć od Zevsa. Zevs je poslao glasnika Hermesa u podzemni svet da vrati ćerku natrag. Ali, bilo je prekasno: Had se u medjuvremenu oženio s Persefonom i dao joj je da pojede jezgro nara koji je bio simbol braka (a i inače, kad bi neko nešto u podzemlju pojeo, nije se više mogao vratiti u gornji svet)Nakon dugog pregovaranja Zevs je postigao kompromis : Demetra je pristala da njena ćerka ostane Hadova žena i da sa njim živi pola godine u podzemnom svetu, a Had se obavezao da će je puštati da drugu polovinu godine provede u gornjem svetu i tamo živi s majkom.

Od tada Persefona dolazi na zemlju u Proleće, a Demetra, radosna zbog njenog povratka, daje rastinju snagu plodnosti kako bi je cela priroda pozdravila zelenilom i cvijećem. 
Kad se krajem Jeseni Persefona vraća u carstvo mrtvih, cela priroda, a s njom i Demetra, tuguje i oblači se u žalosnu odeću.Kao što vidimo, ovo je neka starinska „španska serija“ kada je reč o Bogovima i njihovim porodičnim odnosima…  Venera i Pluton, oni su realno rod ~ bog Neba, Cela, je „otac“ njoj tj deda njemu… Tako da ako gledamo tom logikom, oni su i više nego slični (makar u nekim stvarima, posebno temperamentu) jer Venera tako Plutonu dodje tetka (Saturn mu je otac, a ona je njegova polu-sestra)

Mnogi su podeljeni u uverenju kakav je to odnos bio izmedju Persefone i Hada, da li je to zaista bila ljubav koja se vremenom javila ili pak je to bio klasični Stokholmski sindrom, gde se zatvorenik vezuje za svog tamničara.

Lično, pomalo utopijski romantik sam, pa ću se držati ove prve varijante. 

Držaću se priče, da odnos, koji dolazi iz površnog poznanstva, možda čak na početku i netrpeljivosti & nepoverenja & straha čak, koji vremenom prerasta u prijateljstvo, i koji vremenom dozvoljava da obe strane steknu poverenje jedno u drugo, dovoljno jako da se oslobode i otvore prema onoj drugog osobi, bez obzira koliko (možda) to što imaju u sebi delovalo strašno i odbojno (mnogo puta, desi se čak prijatno iznenadjenje) donese oboma jednu neverovatno snažnu i besmrtnu ljubav.


Meni čak i sam čart trenutka kada se bude dešavao ovaj aspekt podseća na priču o Hadu i Persefoni ~ tranzitni ASC u Devici, a Merkur samo što je krenuo direktno, u VIII polju ~ priča o nečem skrivenom, o podzemnom svetu, o smrti, ali iz novog ugla (direktno kretanje Merkura u Ovnu) 

S jedne strane tranzitna Venera je u IX polju, zajedno sa  ni manje ni više nego sa Mesecom (IX polje se vezuje za Boga, Veru, a Mesec je Majka, pa eto opet priča o Persefoni i njenoj Majci Demetri koja je prati u stopu ~ egzaltirani Mesec u Biku, zar ne…)

S druge strane Pluton, u društvu Saturna i Marsa u V polju ~ na prvi pogled zabranjena ( Saturn ) i nasilna ( Mars ) ljubav ( V polje ) od osobe koja na prvi pogled deluje mračno i odbojno ( Pluton ) a mogli bi da gledamo i na tog egzaltiranog Marsa u Jarcu i kao na tog psa Kerbera, zar ne?


Isto tako i ovaj tranzit Venera u Biku trigon Pluton u Jarcu spajaju dve vrlo različite oblasti našeg života. Iako… opet, kad se bolje pogleda, oboje imaju skoro podjednaku snagu želje za posedovanjem (kako u ljubavi, tako i u drugim stvarima u životu) Napr u Djotišu, Venera (Šukra) kao jedna od Božanstava, je bila vladarka demona, njihova Učiteljica, a da bi bio vladar ili Učitelj nekome, taj neko mora imati makar delić toga i u sebi, zar ne? Mene ona oduvek asocira na onu staru narodnu „Ispod Mire, 100 djavola vire“…

Oboje su specifični, svako na svoj način, različiti, a opet nekako slični. Venera planeta lepote, kreacije i ljubavi, stalno u želji da stvori nešto opipljivo iz svojih misli, dok Pluton pak poseduje iskonsku snagu koja se manifestuje kroz smrt i ponovno radjanje. Venera donosi materijalni preobražaj misaone kreacije u opipljiv predmet & čin, dok Pluton donosi najdublji čin transformacije čoveka, njegove smrtne ljušture (tela) i njegove Duše.

Venera u Biku želi maksimalno da uživa u životu, ljubavi, hrani, lepoti, da stvara, da uživa, da drema medj’ poljskim cvećem ispod ogromne krošnje drveta (i da joj po mogućstvu iće i piće budu pri ruci) nešto kao Persefona… Ona će se maksimalno potruditi da joj ne fali ništa u životu, povremeno će biti i vrlo sebična (ako je sebično da se prvo sredi sopstveni život, pa tek onda da se pomaže drugima, jel? Po meni, to nije sebičnost, već samo dobra organizacija prioriteta) i lepo će umeti da sprovede svoje ideje u teoriju, jer ona ipak želi opipljivo da bude sve oko nje, da može još više da uživa u tome (dodir je ovde izuzetno izražen)

Pluton u Jarcu pak je fanatik višeg nivoa. On pak želi da se dokaže, da vlada, da bude najbolji, Jarac je vrlo ambiciozan znak, a Pluton u svojoj tami će naći odlične metode kako da ispuni Jarcu želju da uspe u životu. Ovaj Jarac lepo „hladi“ Plutona i daje mu još veću želju za kontrolom i dominacijom, stabilnost mu je povećana, okrenutost ka cilju još više naglašena. On ne voli da mu bilo ko „visi nad glavom“ i uvek će se truditi da sve perfektno zna i ume, da bi mogao da zadrži status „sam svoj gazda“. Zbog Hadove kacige koja ga čini nevidljivim, tako će i ovaj Pluton da pomogne da na neprimetan način zagospodari bilo kojim terenom koji je „zapao za oko“ ovom Jarcu.


Šta će nam ovo dvoje i njihov aspekt trigona doneti? 

Pa doneće nam zasigurno odredjeni fanatizam u privatnim odnosima, mogu takodje i da nam donesu i fanatizam što se tiče želje za poslovnim uspehom (zarad statusa, ali i novca) 

Svima nama kojima će ovo dvoje da aktiviraju natalno 1-5-7-9 polje možemo u narednom periodu ili da doživimo transformaciju kroz neki vrlo specifičan i nadasve čudan (a možda i neodobren od strane okoline) odnos, ili pak ćemo imati mogućnost da svoju strast i kreativnost usmerimo ka profesionalnom izdizanju iz kruga naših kolega i da tako dokažemo sebe u najboljem svetlu. 

Ovo je dobar aspekt kako za ljubav i obnavljanje strasti i intimnih dešavanja u „4 zida“ ali u isto vreme je i odličan period za finansijsku regeneraciju našeg novčanika (pa tako i samog statusa u društvu)Naravno, zbog same postavke u tranzitnom čartu u trenutku samog trigona, vidimo da će biti naglašeno V polje (ljubav, sex, strast) i IX polje (sve ono što nas gura na akciju, proročanstva, kontakt sa Višim Kosmičkim Silama, snovi) a ono dodatno interesantno, što i potvrduje da će ovaj period naredni da bude „obojen“ zabranjenim i neshvaćenim ljubavima, je opcija da i jedan i drugi imaju aspekt sa Jupiterom iz Škorpiona, Venera opoziciju, a Pluton sekstil, koji je vladar tranzitnog IV i VII polja, a nalazi se u III polju i još dodatno retrogradan, pa je moguće da će u ovom periodu mnogi od nas ponovo da imaju posla sa bivšim ljubavima koje u datom trenutku nisu mogle da zažive zbog protivljenja roditelja / okoline, ili zbog prevelikih društvenih / ekonomskih / intelektualnih razlika medju njima ili je pak neko od njih bio zauzet, ili je posesivnost i ljubomora previše kvarila taj odnos.  

Takodje, i sam Mesec iz Bika će opet da ih spoji, ovde je sad Mesec egzaltiran (preterano zaštitnička porodica, posebno Majka) ali pošto će da ih spoji, može da se ponovi Mit o Persefoni i Hadu, pa i da neka ta naša ljubavna veza ipak zaživi, da se obnovi, ali uz velike žrtve i prilagodjavanja sa obe strane.

Do sledećeg čitanja
pozdrav od Šmišonje Večitog Putnika

Ako želite da saznate šta će Vam doneti Venera i Pluton
ili pak želite neku drugu astrološku konsultaciju
javite se i iskoristite praznični popust od 50%
SMS & Viber & WhatsApp : +381611704231
e@mail : astrokonsultacije@gmail.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.