Retrogradni Jupiter u Škorpionu

     Retrogradni Jupiter u Škorpionu od 08-03 do 10-07     Prvo malo o Jupiteru, Škorpionu i retrogradnom kretanju…

• Jupiter : Dnevna planeta, sangvinik, topla i vlažna, muška planeta, generalno veliki benefik. Orbis uticaja 9°, prijatelj sa Mesecom, Merkurom, Venerom, Suncem i Saturnom, neprijatelj prema Marsu. Prosećna brzina kretanja 0°05′, zodijački ciklus traje 12 godina, kao i Firdarija period. Vlada 12, 45, 79 godinom života, a u natalu najčešće predstavlja osobe starosti od 56 do 68 godina (ili pak ukazuje na period života same osobe u tom periodu kakav će biti) 

~ Jupiter je po prirodi benefik (Ktitor, Zaštitnik) donosi ekspanziju i rast, ali treba imati na umu da nije svaka ekspanzija i dobra po osobu (ono što je dobro za nas, nikako ne može da bude dobro i za nekog drugog neki put) pa tako Jupiter može da postane i najveći malefik i da donese ekspanziju loših stvari u životu. Sve zavisi u kojem se znaku nalazi, polju i koji su mu aspekti u natalu (posebno u odnosu na planetu Mars sa kojim je kao što rekoh u neprijateljskom odnosu)

~ Jupiter je predstavnik Boga u natalnoj karti, on je Učitelj, Guru, sve one osobe koje poseduju mudrost, stručnost i visoko obrazovanje i koje na neki način mogu da pomognu osobi. On je zadužen ne samo za duhovnost u našim natalima i ne predstavlja samo naš odnos sa Bogom, već takodje se vezuje i za više obrazovanje, spoznaju. S druge strane, Jupiter je vezan za hedonizam, uživanje i preterivanje u malim i velikim životnim zadovoljstvima, a često je i lenj i površan (sve zavisno kako je postavljen u natalnoj karti) 

~ Jupiter ni malo nije praktičan, pa bi bilo poželjno da ima dobar aspekt ( 60° ili 120° ) sa natalnim merkurom ili Saturnom, pošto ume da preteruje u iću & piću & trošenju, bilo bi dobro da postoji dobar aspekt sa Venerom, pošto ume da bude lenj i nezainteresovan, poželjno je da postoji dobar aspekt sa Marsom. Ako postoji loš odnos sa Venerom, osoba će imati pogrešna  materijalna & zakonska & verska shvatanja, a takodje može ozbiljno da ima ugroženo zdravlje (jer će ova kombinacija doneti probleme sa degenerativnim bujanjem i rastom ćelija, pa tu dolazi i opasnost od tumora ili raka) Ako ima loš odnos sa Marsom, on može da pojača destruktivnu narav osobe, da poremeti energije, da donese ogromne materijalne štete, gubitke, opasnosti koje zasigurno mogu da dovedu osobu u životnu opasnost.

~ sedište mu je u znaku Strelca i Riba, 
~ izgon u znaku Blizanaca i Device, 
~ egzaltacija mu je u znaku Raka, 
~ a pad mu je u znaku Jarca. 

~ najbolje se ispoljava preko aspekta Trigona (120°) 

~ znaci koji mu ne prijaju su Blizanac, Devica i Jarac (zbog izgona i pada) 
~ a posebno može da bude štetnog uticaja kada se nadje u znaku Škorpije i Ovna (zbog neprijateljskog odnosa izmedju Jupitera i Marsa) 
! Ovo važi kako za natalnu postavku, tako i za tranzitnu !• Škorpija : hladan, flegmatičan, noćni, fiksni, vodeni, ženski znak, vlada Severom. Njime vlada planeta Mars. 

~ Ovo je destruktivni, nem, nepromenljiv, ali servilan temperament. Znak koji je varljiv, ali temeljan, plodan ali doprinosi uništenju porodice u isto vreme. Znak ekstrema, mraka, nevidljivih mesta (kako u realnom opipljivom životu, vlada mračnim, vlažnim mestima tipa cevi, podrumi, kanalizacije itd… tako i na psihološkom nivou vlada svime onim što je skriveno u čovekovoj podsvesti, namerno ili ne) Smatra se da je Škorpion jedan od najnegativnijih znakova i da najčešće donosi probleme, patnju, mrak (intelektualnu, duhovnu itd…) razaranje, propadanje, truljenje i smrt.

• retrogradno kretanje : prividno kretanje planete kroz Zodijak u suprotnom smeru od normalnog ( direktnog ) Retrogradno kretanje nas virtuelno vraća na nedovršene priče & zadatke u našem životu, posebno ako preko nekog aspekta nam aktivira neku od naših natalnih planeta (pa će tako i ta natalna planeta, kao i polje u kojem se nadje tranzitni Jupiter u retrogradnom hodu, da nam bude „inicijalna kapisla“ za odredjene dogadjaje i „ponavljanje“ u toku narednog perioda)

Сродна слика

~ retrogradno kretanje ima takodje i svoj pod-uticaj, tj vrlo često retrogradna planeta ima delovanje i na „polje iza“ tj ako se napr. tranzitni Jupiter koji je retrogradan nadje u natalnom 3 polju, on će isto tako ne samo da deluje na simboliku 3 polja, već i na simboliku 2 polja. Pa će tako, vrlo često da nas vraća i na simboliku tog „polja iza“, te tako često osobe koje su u periodu dok im je tranzitni Jupiter išao kroz 2 polje odradjivale i završavale poslove vezane za novac, pokretnu imovinu, ishranu i ostalo što spada pod simbolikom 2 pojla, opet u periodu kada im se tranzitni Jupiter bude namestio u natalnom 3 polju i krenuo retrogradnim hodom, imaće situacije vezane za simboliku 2 polja koje će opet (neke čak i ispočetka) morati da rešavaju (možda iz nekog novog ugla ili nekom drugom taktikom, jer očigledno, predhodni metod nije uradio plodom, pa ih zato tranzitni retrogradni Jupiter podseća na to sada)


     Tranzitni Jupiter na svakih 13 meseci kreće retrogradnim hodom koji traje oko 4 meseca. Trenutno, tranzitni Jupiter se nalazi u Škorpionu i od 08-03-18 sa 23° Škorpije kreće u retrogradni hod. Sve do 10-07-18 će trajati ovo prividno kretanje unazad, a tada kada bude došao na 13° Škorpiona tranzitni Jupiter počinje ponovo da ide direktnim hodom. Svoju punu brzinu (tj vraćanje na 23° Škorpiona odakle je krenuo retrogradno) dostiže tek 07-10-18, samo mesec dana pre nego što bude promenio znak i prešao u znak svog sedišta, znak Strelca.

     Samim tim, retrogradno kretanje tranzitnog Jupitera u Škorpionu ni malo neće biti povoljno za mnoge od nas ~ posebno za one kojima je sam Jupiter u natalu valdar ASC; MC; Sunca; Meseca; arapske tačke Fortune ili arapske tačke Duha, ili je pak postavljen na uglovima natala (1-4-7-10 polje) ili je pak povezan sa vladarima 6-8-12 polja, ili pak ima loše aspekte sa maleficima (Mars, Saturn, Severni i Južni Mesečev Čvor)

Резултат слика за retrograde planet


     Ovde su spojene dve sušte suprotnosti, benefični Jupiter i malefična Škorpija, dan i noć, a sama retrogradnost dodatno usporava inače usporenog i Jupitera, a i Škorpiona. Ako ukombinujemo simboliku Jupitera i simboliku Škorpiona dobijamo jednu vrlo napetu i dosta negativnu energiju koja jedva čeka negde da se proširi i donese probleme. Nešto slično kompjuterskom virusu ili pak u realnom životu klasičnom virusu koji se neprimetno prenosi sa osobe na osobu. Sa ovom energijom se ne sme igrati i vrlo je preporučljivo naći „izduvni ventil“ kako ne bi došlo do većih problema.

     Generalno imamo sledeću situaciju (ako se Mesec, Sunce, ASC ili arapska tačka Fortune ili Duha nalazu u sledećim znacima)

Za Ovnove : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 4-8-12 polje.
Za Bikove : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 3-7-11  polje
Za Blizance : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 2-6-10 polje.
Za Rakove : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 5-7-9 polje
Za Lavove : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 4-8-12 polje
Za Device : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 3-7-11 polje
Za Vage : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 2-6-10 polje
Za Škorpije : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 5-7-9 polje
Za Strelčeve : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 4-8-12 polje
Za Jarčeve : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 3-7-11 polje
Za Vodolije : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 2-6-10 polje
Za Ribe : tranzitni Jupiter u Škorpionu će loše uticati na njihovo 5-7-9 polje

     Narvano, ako je natalni Jupiter dobar (znak, polje, aspekti) problemi na ovim poljima ne moraju da budu toliko izraženi & veliki.
     Posebno nezgodan period će biti od 27-06-18 do 10-07-18 kada pored retrogradnog Jupitera, i sam tranzitni Mars bude retrogradan (tj Mars će biti retrogradan od 27-06-18 pa sve do 28-08-18, ali će se baš u ovom kraćem, na sreću, periodu, poklopiti njihova retrogradna kretanja) A ono što će dodatno da poveća probleme u bilo kojoj oblasti života svima nama, je činjenica da u tom periodu će i tranzitni Saturn takodje da bude retrogradan (on će retrogradno da krene od 18-04-18 i to će trajati sve do čak od 06-09-18)


Do narednog čitanja
pozdrav od Šmišonje Večitog Putnika
Dobrodošli : http://www.dnevnikastrologa.com


Ako želite da znate kakav je vaš natalni Jupiter ili kakva će vam biti 2018

astrološke konsultacije možete zakazati putem :
e@mail~a : astrokonsultacije@gmail.com
Viber & WhatsApp (poruka) : +381611704231
Iskoristite popust od 50% na sva tumačenja koji traje sve do kraja Marta 2018!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.