Antiscija & Kontra-antiscija

Aspekt Antiscije više koriste Tradicionalni Astrolozi (lično, takodje, ne praktikujem kombinaciju antiscije i transplutona)

Znaci Antiscije su oni koji su istih vrlina, i koji su jednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka, Raka i Jarca, i na čijim stepenima kada je Sunce, dani i noći su jednake dužine. Vilijam Lili

Reč „vrlina“ koju Vilijam Lili koristi se zapravo odnosi na to da dva znaka koja su u Antisciji dele neke zajedničke osobine iako su na prvi pogled potpuno različiti. Te „vrline“ proizlaze iz jednake moći koju dele ti znaci (pa tako i planete) koje su povezane preko Antiscije.

Antiscija ima efekat kao i konjukcija,

ali nije toliko snažna kao konjukcija

Ona pokazuje sve ono što se dešava „ispod žita“, tj tajno, skriveno, ili pak neočekivano donosi neke dogadjaje, koji pak nemaju ni objašnjenje ni zašto ni kako, ali na žalost ne donose i konkretan kraj  te neke situacije  (već se i dalje „izmedju redova“ provlači ta priča skoro u nedogled)

Takodje, pored Antiscije, imamo i Kontra-Antisciju, a ona predstavlja opoziciju preko Antiscije (antiscija generalno pokazuje dobro slaganje, sem u slučaju da su u igri malefici, može se tada tumačiti kao benefični aspekt, dok će kontra-antiscija najčešće da se manifestuje kao malefični aspekt, bez obzira da li su u igri benefici ili malefici)

U proceni same Antiscije treba da procenimo snagu planeta koje su povezane ovim aspektom, njihovu i snagu i prirodu. Antiscija sa maleficima ili vladarima malefičnih polja (6-8-12 polje, Mars, Saturn…) retko može biti pokazatelj nečeg dobrog i kvalitetnog. Slično je i sa Kontraantiscijom, koju posmatramo iz onog suprotnog ugla, negativnog, napr kvadrata ili opozicije.

signs+in+antiscia

Znakovi koji su znači povezani preko Antiscije : Blizanac sa Rakom; Lav sa Bikom; Devica sa Ovnom; Vaga sa Ribama; Škorpion sa Vodolijom; Strelac sa Jarcem.

Evo primera kako izgledaju pozicije planeta gledano preko Antiscije, tj preko Kontra-antiscije (naravno, moj natal je u pitanju) :

Čartovi preuzeti sa AstroSeek (topla preporuka, odličan sajt)

Najbolji način da utvrdite da li kod vas „radi“ Antiscija, je preko prediktivnih metoda primarne direkcije, sekundarne direkcije i samih tranzita. Na taj način smo onda u mogućnosti da otkrijemo zašto se nešto dešava, a nema konkretnog, vidljivog „crno-na-belo“ razloga za to. Orbis Antiscije (Kontraantiscije) je do 1° (neki Astrolozi koriste i orbis do 3°)

Neki put možemo da koristimo Antisciju i za utvrdjivanje zašto se dvoje ljudi bez nekog vidljivog razloga (ne)slažu, jer će Antiscija izmedju dve benefične planete da donese slaganje, dok će naravno Antiscija izmedju dve malefične planete da donese neslaganje.

Isto tako kombinacija benefik & malefik će pokazati kako neko deluje dobro tj loše na nekoga (isto tako prilikom analize natalne karte Antiscija često ume da pokaže „drugu stranu medalje“ neke osobe ~ vrlo slična priča kao i kod tumačenja Monomoria & Dodecatemoria)

4 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.