Door to another World

download.jpg

Ovu tačku je u astrologiju uveo američki astrolog Lorn Edvard Džondro, rodjen 30. 1. 1882. godine. Označava se skraćenicom Vx.

Prema nekim tumačenjima Verteks predstavlja tačku najveće predodredjenosti u horoskopu. Tačka Verteksa smatra se veoma važnom u Sinastriji (gde pokazuje uslovno rečeno „fatalne“ ili pak karmičke susrete medju ljudima ~ što ni malo ne treba da se pobrka sa idejom da je taj susret dobar & pozitivan za nas!) a u Medicinskoj Astrologiji ukazuje na poremećaje ponašanja pa i samog zdravlja (posebno uz loše aspekte i ako to drugi elementi natalnog čarta potvrdjuju)

horizon

Verteks nije ni planeta ni nebesko telo, to je SAMO odredjena astronomska tačka, upravo Zapadna tačka preseka prvog Vertikala i Ekliptike. Dijametralno naspram Verteksa, nalazi se naravno ~ tačka Antiverteksa, tako da te dve tačke čine osu.

Ako osa Asc/Desc predstavlja, psihološki posmatrano, čovekov ego, osa Mc’/Ic’ superego, onda je osa Vertex/Antivertex njegovo podsvesno.

Vertex na prvi pogled nije naročito jaka tačka u natalnom čartu (u odnosu na druge natalne planete) ali u slučaju ako, napr je Severni / Južni Mesečev Čvor blizu Vertexa, ili pak , naravno ako neka natalna planeta sklapa konjukciju sa njim (orbis ide i do 8°) tada on ipak ima uticaja (primetnog) na nas. 19754b72a805599546873ad31c58f878

Kada se to desi, Vertex postaje veoma bitna tačka u našem natalu, mesto gde se nagomilava puno energije, pa samim tim se njegov uticaj povećava i nadjačava čak i uticaj Asc’ i Mc’ ponekad (sve zavisno od znaka i polja naravno)

Planeta koja se nadje blizu Vertexa potpuno se preklapa sa njim i dodaje mu svoju simboliku koju ona sama ima ~ naravno, u obzir se uzima i znak i polje u kome se Vertex i ta planeta ( planete ) nalaze.

Kao što rekoh, natalna planeta će normalno imati uticaja na Vertex i onda kada nije u bliskoj konjunkciji sa njim , već se nalazi u istom znaku gde i on. Samim tim, njih dvoje (ili više) donose sasvim novu sliku i pogled na našu sudbinu ~ nešto što na neki način „moramo“ da uradimo & odradimo & proživimo & preživimo kako bi na najbolji mogući način pronašli svoj Pravi Put.

Zato se osa Vertex & Antivertex vezuju za ideju o sopstvenom smislu postojanja ~ nešto na sistemu dobijanja odgovora :“Zašto sam rodjen(a) ?“

Samim tim , Vertex i njegov uticaj na naš život je veliki i čak ponekad može da baci u zasenak mnoge druge natalne planete i njihove medjusobne aspekte .

Uticaj Vertexa predstavlja „treću najbitniju tačku“ u našem natalnom čartu, tj. treći Put kojim mi biramo da idemo kroz život {Sveto Trojstvo, momentalna asocijacija}

• Asc’ (podznak) predstavlja telo i um i okruženje u kome odrastamo
• Mc’ (Zenit, 10 polje) predstavlja dalji nastavak Puta kojim mi kako odrastamo idemo, tj to su naša dostignuća i težnje u životu
○ Asc’ na neki način predstavlja „detinjstvo i nesvesno“ , dok Mc’ predstalja „odrastanje , zrelost i svesnost“

Vertex , samim tim , predstavlja Kosmičku Svesnost, tj. našu mogućnost da prihvatimo i razumemo ideju da smo deo Univerzuma, a ne izolovana jedinka i da sve što činimo na neki način ima uticaja na sve ljude oko nas, znali mi njih ili ne (sistem domino efekta)

knight_circle_anim.gif

Ovo je veoma važna i „oslobadjajuća“ informacija koju nam Vertex donosi, ali na žalost, to „budjenje“ tj ta „spoznaja“ nije ni malo laka, a vrlo često je i bolna i teška (posebno ako se Vertex nadje u 6 ili 8 polju)

Ovo nikako ne znači da ako neko nema planete vezane za Asc’, Mc’ ili Vertex nije u mogućnosti da doživi ovu vrstu „budjenja“, ali znači da neće postojati „inicijalna kapisla“ koja će nas pogurati da se „probudimo“…

spiritual-awakening-stages-11

Vertex se može predstaviti kao „prolaz“ koji nam omogućava pristup „drugim dimenzijama stvarnosti“. Njegov orbis je , kao što rekoh čak 8° i naravno je jako naglašen u natalima ljudi koji su u neku ruku dostigli vrhunac intelektualnog i duhovnog napretka, logično…

Kako izgleda taj „prolaz“ reći će nam znak i planeta koje su vezane za Vertex.
Zato neki astrolozi i pridaju toliko veliku važnost Vertexu u odnosu na Asc’ i Mc’.

Pozicija Verteksa i Antiverteksa u znacima i poljima može da nam otkrije „ključ“ gdje bi moglo doći do iskustva obrata, susreta sa sudbinom ili sudbinskim događajima u životu. NAPOMENA : Vertex uvek i samo se nalazi između 5. i 8. polja, sa Antiverteksom koji se nalazi na 180° od njega (ista priča kao Severni i Južni Mesečev Čvor)

Na osi 5/11 polja : romantično iskustvo, ali ne i trajna veza ili pak nalet kreativnosti i stvaranja (5) kroz kontakte s prijateljima ili društvom u cilju ostvarenja želja i nada i naših i njihovih (11)

Na osi 6/12 polja : promena naše svakodnevnice ili zdravstvene promene (6) kroz ljude ili situacije koji nam na neki način donose gubitak i odricanje ili nas postavljaju u nezavidan položaj (12)

Na osi 7/1 polja : neočekivane & neobične promene u medjuljudskim i partnerskim odnosima (7) koje dolazi od naše projekcije nas samih na druge, kao i njihove na nas (1)

Na osi 8/2 polja : velike i drastične životne promene propraćene opasnostima i problemima (8) vodjeni našom željom da na bilo koji način poboljšamo svoju finansijsku situaciju ili nepokretnu imovinu (2).

Verteks ~ Antiverteks, svojim znakom nam može objasniti šta će nam se desiti :

Ovan & Vaga : sukob ličnih želja i želja drugih, sukob ličnih očekivanja i očekivanja drugih

Bik & Škorpion : sukob izmedju želje za sigurnošću i želje za rizikovanjem, očuvanje sebe i uništavanje sebe

Blizanci & Strelac : sukob izmedju teorije i prakse, pokušaj uskladjivanja sopstvenog znanja sa tudjim

Rak & Jarac : sukob izmedju želje za domom i porodicom naspram želje za karijerom i društvenim statusom

Lav & Vodolija : sukob izmedju davanja i primanja ljubavi, problem izmedju sopstvene kreativnosti i opšteprihvaćenih merila kreativnosti

Devica & Ribe : problemi koji nastaju u situacijama u kojima mi sami sebi napravimo problem i situacija u kojima neko nama napravi problem

 

Prema astrologu Billu Meridianu (Mountain Astrologer, June/July 2001), Charles A. Jayne koji je (uz Lorne Johndro) prvi počeo koristiti Vertex, „smatrao je da je ova tačka sudbinska i da predstavlja stavri izvan naše kontrole“.

tumblr_osu6xg4rXq1tt9cvbo1_250.gif

On je tada napisao :

Pazite što želite!

S godinama sam otkrio da je ogromna greška da se na previše „romantičan“ način tumači Vertex i ili same ljude koje nam on dovede u naš život.

Što se tiče toga, vrlo mi se svidja ono što kaže moja kolegica Judy Crichton Weeks o Verteksu. Ukratko, ona smatra da je Vertex tačka „veze“ i tačka „ispunjenja želje“. Kad je umešan Vertex možemo dobiti upravo to što smo poželeli, ali da to dobijemo i na malo „iskrivljen način“.

Možete se osjećati kao da ste doslovno „materijalizovali svoju želju“ i to baš kroz taj sudbinski susret sa „tom posebnom“ osobom.

Taj sudbinski susret često osobu ispuni idejom da »nešto« (ili «nekog») nije „završio“ i da je potrebno „odraditi tu priču do kraja“.

Ipak, kasnije (nakon što se sve kaže i uradi i proradi racionalni deo ličnosti i zameni mesto sa emocijama i ružičastim naočarima) ta tzv. “vrata sudbine“ mogu vam se učiniti i ne baš tako „srećnim“ kao što ste u početku mislili. OK, razumemo se, zar ne?

Moja lična observacija ~ da li bi mogli tako na neki način Vertex da tretiramo kao Pandorinu kutiju? Šta vi mislite o tome?

Do sledećeg čitanja,

pozdrav od

Šmišonje Večitog Putnika

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.