Recepcije

     Merkur Ribe i Jupiter Devica :

~ ovde pak imamo malo drugačiju situaciju od predhodne. Merkur Ribe ~ inače vrludavi Merkur se našao u znaku ne samo svog izgona već i u znaku svog pada, duplo loše po njega, jer Ribe idu jako u širinu, vrlo su emotivne i tanane, za razliku od njega koji ipak više voli da bude upućen u ono što želi da zna, ne voli on previše da ide u nepoznate vode, toliko dobar plivač i nije. Često je zbunjen, pogubljen, u nekim oblacima, razmišlja previše o drugima pa se stavlja u njihovu poziciju i pokušava da ih razume, pa se pogubi u tom lavirintu emocija, racija, ideala, činjenica i bude često nesrećan zbog toga.

~ s druge strane imamo širokog i expanzivnog Jupiter koji se našao u pedantnoj, detaljista – fanatista Devici znaku koji sve voli da je na svom mestu, da je uredno, da se zna ime i prezime, dok Jupiter to baš i nije mnogo bitno, te tako vidimo čoveka koji na neki način se trudi da bude uredan i pedantan, al ne uspeva baš puno u tome i često je optimizan obojen više ironijom neg nečim drugim.

Merkur odlazi u goste Jupiter u Devica : zbunjeni i pogubljeni Merkur dolazi u sobu gde pronalazi sve ono što je on želeo odavno. Knjige, udžbenici, uputstva, objašnjenja i sve ostalo „crno na belo“ što mu je trebalo u njegovom pohodu kroz ljudsku psihu kako bi bolje razumeo i sebe i druge. Jupiter u Devica ima sve knjige o psihologiji, medicini, sve to Merkur halapljivo lista i čita, Juptier sav srećan da je našao nekoga ko ga razume i ko se snalazi u njegovoj organizaciji i klasifikaciji knjiga i udžbenika. Najednom sva matematika, tehnika, proračuni, bankovni računi Merkuru su jasni, a Jupiter sav srećan što može da poduči Merkura veselo mu priča kako da bolje organizuje svoj kućni budžet i na najbolji način odradi sebi zdravstveno osiguranje. Merkur sav srećan zapitkuje zbunjeno šta i kako, spaja ih ta :180: pa Jupiter pomalo već umoran (pad) počinje da gubi strpljenje pa dolazi do nesporazuma (i nedaobog da je neko od njih i :retro: pa eto totalnog belaja) al ipak istrajava u objašnjenima i tako i jedan i drugi zbunjeni ali srećni jedno pored drugog.

Jupiter odlazi u goste Merkur u Ribe : sputani Jupter odalzi na perkookeansko putovanje o kojem je samo potajno sanjao i mašao (iako to nije ni sam sebi hteo da prizna) Najednom se sve „crno i belo“ pretvara u najlepše dugine boje. Najednom sve postaje jasnije i jednostavnije, ne oseća više potrebu da insistira na detaljima i da cepidlači o tome kako je „našao dlaku u jajetu“, njemu je sad sve potaman, zadovoljan je i kajganom i jajetom na oko. Najednom Merkur pronalazi svog saputnika sapatnika, umetničku dušu koja je samo tražila izlaz iz svakodnevnog sumornog života. Najednom Jupiter pronalazi svoj ključ za sve ono što mu se činilo dalekim i nedostižnim, nerealnim i nemogućim. Merkur sav srećan povremeno pravi greške, pa se brod kojim plove njih dvoje zaleluja na talasima okeana, al Jupiter odnekud pronalazi znanje kako da upravlja tim brodom, jer je to njegova kuća, tu je u Ribe njegovo vladarstvo ~ kapetan broda je tu i šali se sa šeprtljavim pomoćnicima na račun talasa i morske bolesti Merkur Ribe (tj Devica…)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.